Efterforsker har gransket arbejdsmiljøet i WWF: Nu frikendes general af bestyrelsen

LEDELSE: International efterforsker har kulegravet WWF Verdensnaturfondens arbejdsmiljø i en ny rapport. Altinget må ikke læse rapporten, men bestyrelsen konkluderer, at resultaterne får dem til fortsat at bakke op om Bo Øksnebjerg som generalsekretær.

Et år efter, der senest var offentlig polemik om arbejdsmiljøet i WWF Verdensnaturfonden, er generalsekretær Bo Øksnebjergs ledelsesstil igen kommet i fokus.  

En intern efterforsker fra moderorganisationen WWF International har gransket arbejdsklimaet i den danske afdeling.  

Det sker efter, at en medarbejder i foråret 2020 benyttede organisationens whistleblower-ordning til at advare om forholdene på sekretariatet i det københavnske nordvestkvarter.  

Sagen er ifølge Altingets oplysninger blevet taget meget alvorligt og har været forbi den internationale generalsekretær Dr. Marco Lambertinis bord.

Undersøgelsen er blandt andet baseret på interviews med tidligere ansatte og er nu samlet i en rapport, der er blevet overleveret til den danske bestyrelse i WWF Verdensnaturfonden.   

Altinget har ikke haft adgang til rapporten, men ifølge bestyrelsen frikender den i store træk ledelsen for at skabe et dårligt arbejdsmiljø.

“På baggrund af rapporten bakker bestyrelsen således fortsat fuldt op om Generalsekretæren og den øvrige ledelse,” siger bestyrelsesformand Nils Smedegaard Andersen i en skriftlig kommentar.  

Altinget har i tidligere artikler beskrevet, at 28 medarbejdere forlod organisationen over en periode på to år. En stribe af dem forklarede anonymt til Altinget, at de opfattede Bo Øksnebjerg som "kolerisk" og "manipulerende".

"De fleste er godt tilfredse"
Den udlægning kan bestyrelsen ikke genkende. Men man anerkender, at bølgerne er gået højt på sekretariatet. 

"Bestyrelsen er opmærksom på, at de store forandringer af organisationen og strategien for år tilbage i en periode har ført til en hård tone fra både medarbejdere og ledelse. Til gengæld viser den nye rapport, som bestyrelsen har modtaget, at det går bedre nu, og at de fleste er godt tilfredse med dagligdagen i WWF," oplyser Nils Smedegaard Andersen.

Altinget har gentagne gange bedt om adgang til at læse rapporten, som får bestyrelsen til fortsat at bakke op om Bo Øksnebjerg som generalsekretær. Men det ville være i strid med organisationens retningslinjer, oplyser WWF Verdensnaturfondens pressechef.  

Vi ville også gerne have spurgt WWF Internationals efterforsker, om den danske bestyrelses udlægning er i overensstemmelse med hans konklusioner. Men han har ikke ønsket at kommentere sagen.

Vi har også forsøgt at få en kommentar fra WWF Internationalsgeneralsekretær Dr. Marco Lambertini.

Han har ikke svaret på Altingets henvendelser.  

Forrige artikel Landbrugets store stemme fik den interne kritik til at forstumme Landbrugets store stemme fik den interne kritik til at forstumme Næste artikel Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge