Ekspert: Høegh skal finde CAP-allierede

INTERVIEW: Danmark får trods sit EU-formandskab i 2012 ikke nævneværdig indflydelse på CAP-reformen, mener ekspert. For Henrik Høegh gælder det derfor om at finde allierede, lyder vurderingen.
Foto: colourbox
Ida Skytte

Henrik Høegh er en dygtig og dreven politiker, men han får ikke den store indflydelse på, hvordan landbrugspolitikken kommer til at se ud efter 2013.

Henrik Zobbe
Direktør, Fødevareøkonomisk Institut
Fakta
Torsdag den 18. november: EU-Kommissionen offentliggjorde sin CAP-meddelelse 

Den 29. november: EU-Kommissionen præsenterer CAP-papiret for Ministerrådet

Juli 2011: EU-Kommissionen fremlægger sit lovforslag

2012: Lovforslaget skal behandles i Europa-Parlamentet og i Ministerrådet, som skal vedtage reformen i fællesskab. Danmark har EU-formandskabet i første halvdel af året. 

2014: Den nye fælles landbrugspolitik træder i kraft

Henrik Zobbe, direktør i Fødevareøkonomisk Institut, nu bliver bolden i første omgang spillet over til Ministerrådet og længere fremme i processen til det danske formandskab. Henrik Høegh har allerede været ude at efterlyse konkrete politiske redskaber til at opfylde målene - hvad kunne det i dine øjne være for nogle redskaber?
Først og fremmest at afskaffe den generelle indkomststøtte. Og kan man ikke afskaffe den, så skal den i hvert fald omlægges til en støtte, som konkret og målrettet går efter en produktion af offentlige goder.

Man skal sætte en analyse i gang om, hvilke offentlige goder man kan se på europæisk og på national niveau. Man skal have økonomisk værdisat de goder for på den måde at kunne en støtte, der svarer til gevinsten. Europæerne skal spørges til deres betalingsvillighed for eksempelvis mere dyrevelfærd, miljøbeskyttelse eller naturforvaltning, og så skal støtten modsvares, så det bliver økonomisk effektivt.

Hvilke muligheder har Henrik Høegh som minister i et land, der officielt går ind for afvikling af støtten, når Danmark i 2012 får EU-formandskabet?
Han har ikke ret mange muligheder. Henrik Høegh er en dygtig og dreven politiker, men han får ikke den store indflydelse på, hvordan landbrugspolitikken kommer til at se ud efter 2013.

0:000:00