Ekspert stiller spørgsmål ved kommunale handleplaner

VANDPLANER: Professor Helle Tegner Anker mener, at politikerne skal genoverveje, om de kommunale handleplaner overhovedet er relevante. Naturstyrelsen erkender, at kommunerne ikke får den frihed, som man oprindeligt havde forestillet sig.
Anders Jerking

Man bør genoverveje, om de kommunale handleplaner overhovedet er relevante. Kunne man ikke lige så godt gøre arbejdet færdigt i de statslige vandplaner?

Helle Tegner Anker
Professor, KU
Er de kommunale handleplaner overflødige, når de statslige vandplanerne er blevet så detaljerede. Det spørgsmål stiller professor Helle Tegner Anker, Københavns Universitet, nu.

"Man bør genoverveje, om de kommunale handleplaner overhovedet er relevante. Kunne man ikke lige så godt gøre arbejdet færdigt i de statslige vandplaner?" spørger hun.

De kommunale handleplaner er en dansk opfindelse og ikke en del af kravene i EU's Vandrammedirektiv. Handleplanerne blev en del af den danske vandindsats, da miljømålsloven blev ændret i 2003. Her blev det fastsat, at kommunerne skal vedtage handleplaner for indsatsen senest et år efter, at staten har vedtaget selve vandplanerne.

Men ifølge Helle Tegner Anker er det uvist, hvilken funktion de kommunale handleplaner skal have, fordi der ikke længere er ret meget, som kommunerne selv kan bestemme i forhold til vandindsatsen.

0:000:00