Eksperter uenige med Eva Kjer i brak-sag

BRAK: Fødevareministeren mener, at Grøn Vækst kompenserer for den natur, som gik tabt, da brakken blev oppløjet. En række eksperter er langtfra enige, viste høring på Christiansborg.
Anders Jerking

Ja. Nej. Nej. Nej. Tjaej.
Sådan cirka er konklusionen på tirsdagens høring på Christiansborg, hvor fem eksperter var indkaldt for at svare på, om Grøn Vækst kompenserer for de negative effekter, det har forårsaget, at 120.000 hektar brakmarker er blevet pløjet op.

Høringen blev indledt af fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), som slog fast, at brakken ikke var værdifuld natur, og at Grøn Vækst-initiativerne rigeligt kompenserer for det tab af natur, som oppløjningen har medført. Da ministeren havde forladt høringen, fik en række eksperter mulighed for at fremlægge deres syn på sagen.

Ja
Størst opbakning fik ministeren fra Leif Knudsen, chefkonsulent i Dansk Landbrugsrådgivning. Han argumenterede for, at Grøn Vækst vil reducere kvælstofudvaskningen med 19.000 tons, og at det rigeligt kompenserer den øgede udvaskning som følge af opdyrkningen af brakken. Han skønnede desuden, at forbruget af pesticider på de oppløjede marker er maginalt - sammenlignet med behandlingshyppigheden i udlandet. Endelige mente Leif Knudsen, at de fleste brakarealer havde en beskeden naturværdi.

0:000:00