Eksperter undrer sig over 25 meter-zone

PESTICIDER: Regeringens forslag om en 25 meter sprøjte-fri zone omkring vandboringer bygger på et spinkelt videnskabeligt grundlag. Både Danva og ekspert efterlyser bedre dokumentation.
Der ligger spinkel dokumentation til grund for regeringens beslutning om en 25 meter sprøjte-fri zone omkring vandboringer.
Der ligger spinkel dokumentation til grund for regeringens beslutning om en 25 meter sprøjte-fri zone omkring vandboringer.Foto: Colourbox

Jeg har aldrig set en redegørelse for de her tal, så jeg kender ikke parternes faglige grundlag for at fastsætte en grænse på 25 meter eller 300 meter. Jeg efterlyser en redegørelse.

Erik Arvin
Professor i vandforsyning DTU
For at forhindre nedsivning af pesticider i drikkevandet vil regeringen indføre en 25 meter sprøjtefri zone omkring vandboringerne. Men det er slet ikke altid nok, mener flere parter, og det viser sig nu, at det videnskabelige grundlag for at fastsætte zonen til 25 meter er temmelig beskedent.

"Jeg har aldrig set en redegørelse for de her tal, så jeg kender ikke parternes faglige grundlag for at fastsætte en grænse på 25 meter eller 300 meter. Jeg efterlyser en redegørelse," siger professor i vandforsyning DTU, Erik Arvin.

Sidste år lavede Danva og Landbrug & Fødevarer et fælles forslag om at lave sprøjtefrie zoner på op til 300 meter omkring boringer. Det forslag blev ikke til noget.

Danva efterlyser undersøgelse
I Danva, Dansk Vand- og Spildevandsforening, kender direktør Carl-Emil Larsen heller ikke noget til nogen undersøgelser, der skulle ligge til grund for et 25 meters-skøn. Han mener, at grænsen er sat, fordi Danva og KL har foreslået den som en minimumsgrænse, og ikke fordi der er lavet en undersøgelse.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00