Ellemann trodser flertal om parabene-forbud

SAMRÅD: Miljøministeren var torsdag i samråd for at forklare, hvorfor hun kun forbyder to parabener i produkter til børn, når et flertal i Folketinget har pålagt hende at forbyde fire. Ministeren forklarer, at det er EU, der står i vejen for forbuddet af de to sidste.

Vi er overbeviste om den farlige cocktaileffekt, men vi gør intet. Det er problematisk, at vi ikke er i stand til at forbyde parabener, fordi EU ikke beskæftiger sig med cocktaileffekten. Vi skal være offensive og ikke bøje nakken for EU.

Per Clausen (EL)
Miljøordfører
Miljøminister Karen Ellemann (V) vil kun forbyde to ud af fire parabener i kosmetiske produkter til børn fra 0-3 år, selvom et flertal i Folketinget ønsker forbud mod dem alle. De to sidste parabener kan ikke forbydes, da EU-undersøgelser ikke finder dem problematiske, forklarede ministeren på et samråd i Miljø- og Planlægningsudvalget torsdag.

Miljøministeren var kaldt i samråd af Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, der ville have svar på, hvorfor ministeren kun vil forbyde to parabener. I Miljø- og Planlægningsudvalgets beretning fra april 2010 fremgår det, at et flertal i udvalget vil have forbud mod alle fire parabener. Grunden er, at en lang række stoffer er mistænkt for at have hormonforstyrrende effekter og at der er risiko for de såkaldte cocktaileffekter.

Men på samrådet afviste Karen Ellemann, at der er mulighed for et forbud mod de to sidste parabener. Hun forklarede, at et nationalt forbud vil være i strid med lovgivningen.

"EU's eksperter har gentagne gange vurderet de to parabener som uproblematiske. Derfor har jeg ingen juridisk mulighed for at påberåbe mig forsigtighedsprincippet og beskyttelsesklausulen i kosmetikdirektivet. Der er altså intet sagligt belæg for et forbud," sagde Karen Ellemann på samrådet.

0:000:00