Ellemanns plastforslag får pæn modtagelse: "Det er en rigtig dejlig nyhed"

PLAST: Det er helt på sin plads, når miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) vil ensrette den kommunale sortering af plast, lyder det både fra erhvervsliv og grøn kant. Affaldsforening advarer mod for meget detailstyring.

Foto: Colourbox
Hjalte T. H. KragesteenMorten Øyen

Det er begrænset, hvor meget bedre indsamlingen reelt kan blive ved mere detailstyring.

Mikkel Brandrup
Politisk chef, Dansk Affaldsforening

Ensartet indsamling er den helt rigtige medicin til at få gang i genanvendelsen i Danmark.

Fakta
Fakta om plast
  • Der forbruges årligt 500.000 tons plastik i Danmark (estimat Plasticeurope)
  • Vi genererer årligt 340.000 tons plastikaffald i Danmark (estimat Plasticeurope)
  • Det estimeres, at ca. 63 pct. sendes til forbrænding, ca. 36 pct. til genanvendelse og ca. 1-2 pct. til deponering (Plasticeurope)
  • Vi generer årligt 215.000 tons plastikemballageaffald (Miljøstyrelsens emballagestatistik 2016, endnu ikke publiceret) 
  • I 2016 blev 36 pct. af plastikemballagen fra husholdninger og erhverv genanvendt (Miljøstyrelsens emballagestatistik 2016, endnu ikke publiceret) 
  • Danmark er gennem det nyligt reviderede emballagedirektiv forpligtet til at efterleve mål for genanvendelse af plastikemballage på 50 pct. i 2025 og 55 pct. i 2030
  • Det estimeres, at omkring 17 pct. af det plastikemballageaffald, der genereres i husholdningerne, sendes til genanvendelse (Plasticeurope) 

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Sådan lyder rosen fra flere sider til regeringen, der med et nyt forslag vil sikre, at plastik bliver indsamlet på samme måde alle steder i landet.

"Det er en rigtig dejlig nyhed, der kan gøre en stor forskel for genanvendelse af plastik. Det er virkelig en udfordring at få plastik genanvendt i en ordentlig kvalitet, og det kan ensretning hjælpe til med," siger energi- og miljøpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, Sine Beuse Fauerby.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00