Enigt Folketing: Regeringen skal ”hurtigst muligt” finde penge til store forureninger

FORURENING: Folketinget pålægger nu regeringen at finde penge til generationsforureninger så hurtigt som muligt. Vi er i fuld gang, lyder det fra miljøministeren, der dog ikke vil love, om der kommer flere penge på regeringens næste finanslovsudspil.

Giftdepotet på 110 ton fra Cheminova ligger stadig begravet ved Høfte 42 syd for Thyborøn.<br>
Giftdepotet på 110 ton fra Cheminova ligger stadig begravet ved Høfte 42 syd for Thyborøn.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Der skal snart findes penge til at rydde op efter nogle af landets helt store forureninger.

Det kunne alle partier i Folketinget blive enige om under en forespørgselsdebat i Folketingssalen onsdag.

”Folketinget pålægger regeringen at arbejde for hurtigst muligt at finde nødvendig finansiering til oprydning af generationsforureninger med udgangspunkt i regionernes faglige prioritering,” lyder det i et forslag til vedtagelse, som alle partier står bag.

Forespørgselsdebatten kom i stand på ønske fra SF og Venstre. Begge partier forklarede under debatten, at målet er at lægge pres på regeringen for at få afsat flere penge til bekæmpelse af de såkaldte generationsforureninger. Der findes i dag 10 store forureninger, der går under betegnelsen generationsforureninger, hvor de mest kendte er forureninger fra Cheminova ved den jyske vestkyst og fra Grindstedværket i Sydjylland. Det er regionerne, der har ansvaret på området, og de har for nylig vurderet, at forureningerne vil koste 2,7 milliarder kroner at komme til livs. Foruden de ti generationsforureninger er 37.000 grunde i Danmark forurenet, hvilket også er regionernes ansvar.

Jeg bider mærke i, at regeringen erkender, at de ti store generationsforureninger ikke kan løftes inden for den nuværende bevilling.

Signe Munk (SF)
Klimaordfører

Under debatten i Folketinget lød der bred anerkendelse af, at regionerne – trods en årlig bevilling på godt 400 millioner kroner – ikke har de fornødne ressourcer til at få bugt med de store forureninger. Og miljøminister Lea Wermelin (S) medgav også, at der er behov for yderligere midler.

”Oprensningen af generationsforureningerne er en vigtig problemstilling og en så stor opgave, at den ikke kan håndteres inden for de nuværende bevillinger,” sagde Lea Wermelin.

”En kæmpe sejr”
Signe Munk var SF’s ordfører på sagen, og på Twitter har hun udtrykt stor glæde over resultatet af debatten.

 

Under debatten roste SF’eren også ministeren, som hun mener har rykket sig.

”Jeg oplever, at regeringen flytter sig. Jeg bider mærke i, at regeringen erkender, at de ti store generationsforureninger ikke kan løftes inden for den nuværende bevilling. At der er brug for ekstra midler. Det er fuldstændig afgørende,” sagde Signe Munk.

Hvad betyder hurtigst muligt?
Den borgerlige lejr var dog præget af langt større skepsis. Venstre og Dansk Folkeparti gik således ministeren på klingen over, hvad formuleringerne i vedtagelsen egentlig betyder.

”Hvordan opfatter ministeren det, når Folketinget pålægger regeringen at arbejde hurtigst muligt for at finde finansiering? Er det så på finansloven for det kommende år. Eller kan man igen lave en aftale uden ekstra penge til det her formål?” ville Venstres miljøordfører, Jacob Jensen, gerne vide.

Læs også

Ministeren lovede ikke nogen penge på regeringens finanslovsudspil, og hun lod også forstå, at formuleringerne ikke ændrer på regeringens planer.

”Der står sort på hvidt, at vi hurtigst muligt skal finde nødvendig finansiering til oprydning med udgangspunkt i regionernes faglige prioritering vurdering. Og det er vi i fuld gang med,” sagde Lea Wermelin.

Hård kritik
De borgerlige partier var i det hele taget i det kritiske hjørne og hamrede løs på regeringen, som man mener ikke har levet op til forståelsespapirets budskab om at prioritere generationsforureningerne. Særligt Venstres Ellen Trane Nørby tordnede mod regeringen.

”Vi har en regering, der har lavet ikke bare én men to økonomiaftaler, hvor der er afsat nul kroner til det her område. Og man har lavet en finanslov, hvor der er afsat nul kroner til det her område. De eneste penge, man står og læner sig op ad, er de 100 millioner kroner (som blev aftalt under VLAK-regeringen, red.), hvor der ligger 40 millioner kroner i indeværende år,” sagde hun.

Miljøministeren ville dog ikke høre tale om, at regeringen ingenting har gjort.

”Der er nogle ting, der er blevet sagt her i salen, som jeg selvsagt ikke er enig i,” sagde miljøministeren.

Herefter henviste hun til, at man har videreført den omtalte bevilling på 40 millioner kroner på finansloven, og så gjorde hun opmærksom på, at regeringen netop har indgået aftale med Danske Regioner om at bruge 65 millioner på at opspore nye forureninger. Derudover pegede hun på, at regeringen også har afsat flere penge til Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP), der blandt andet går til ny teknolog til rensning af jordforurening.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Jacob Jensen

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 1998)

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00