EP-kandidat: Nølende politikere lægger en dæmper på plastgenbruget

DEBAT: Industrien står klar til at genanvende langt mere af det ellers problematiske plastaffald. Men udviklingen bremses, når EU's politikere nøler med lovgivningen, skriver EP-kandidat Linea Søgaard-Lidell.  

Af Linea Søgaard-Lidell (V)
Kandidat til Europa-Parlamentet

Affald er en ressource − det har vi længe talt om. Og nu er vi simpelthen også nødt til at handle på det. Plastik skal hverken brændes af eller ende i naturen. Vi skal sikre, at plastik bruges igen og igen og så længe som muligt – for så er det faktisk et rigtigt godt materiale til mange ting.

Plastik sikrer for eksempel holdbarheden på de mange fødevarer, som er pakket ind i plastikemballage – og det har vi brug for for at undgå madspild. Heldigvis har der været så meget debat om genanvendelse og fokus på de store problemer, vi har med plastik, som ender i naturen, at det har sat skub i en utroligt positiv udvikling i industrien.

Plastvirksomheder, som fremstiller til mange forskellige brancher, bruger mere og mere genanvendt plast, og de er endda blevet gode til at lave et kvalitetsmateriale ud af plastaffald.

Mangel på plastaffald
Den udvikling risikerer det politiske system nu at bremse, fordi man simpelthen ikke har fulgt med. Man har ikke sikret en god nok indsamling af affaldet, så lige nu risikerer vi, at virksomhederne ikke at kan modtage nok plastaffald til at fortsætte udbredelsen af genbrugsplast.

Derfor skal genanvendelse langt højere op på dagsordenen! For der er et kæmpe potentiale både for vores miljø og for vores virksomheder. 

Vi skal i EU sikre, at vi skaber nogle rammer for indsamling af plastaffald i alle landene, så vi kan sætte fart på udviklingen. Vi skal sikre så store mængder indsamlet plastaffald, at industrien kan være sikre på at kunne få affald nok til at investere i de store sorterings- og genanvendelsesanlæg, som skal til.

EU skal gøre genanvendelse mulig
Vi kan jo starte med at kræve, at alle sorterer plast for sig i deres affaldshåndtering. Og sikre, at det ikke ender i samme bunke som alt andet affald bagefter, og at industrien har adgang til at købe affaldet, så de kan bruge det igen. 

Dernæst skal vi i EU sætte rammer for, at vores plastikprodukter bliver designet sådan, at så mange som muligt kan genanvendes. Det er eksempelvis, at de indeholder de mest almindelige typer plast, og at de kan skilles ad igen, så de er nemme at genanvende.

Hvis vi stiller de krav til produktdesign i EU, så vil vi også sætte skub i en positiv udvikling i landene, som gerne vil handle med os. For så skal de også omstille sig til en mere bæredygtig produktion.

Se længere ud i verden
Vi er nemlig nødt til at se lidt længere ud i verden, hvis vi for alvor vil gøre op med problemet. Al den plast, som flyder rundt i havene og forurener naturen, koraller og dyreliv, den kommer primært fra store floder i Asien og Afrika.

To milliarder verdensborgere har i dag ikke adgang til en skraldespand. Og alt for mange steder opbevarer man affald på åbne lossepladser, så det kan flyve videre ud i naturen. Det skal vi sætte en stopper for. I det mindste med et forbud mod åbne lossepladser i EU. Det er miljøsvineri – og det er spild af ressourcer. 

Plast skal i cirkulation, så den ikke ender i naturen, men vi kan skrue op for genanvendelsen. Vi har sådan set løsningerne til det – nu skal der politisk handling bag. Jeg synes, EU skal tage teten!

Forrige artikel Friluftsrådet: Allemandsretten er ikke løsningen på bedre adgang til naturen Friluftsrådet: Allemandsretten er ikke løsningen på bedre adgang til naturen Næste artikel Skovekspert og professor: Sådan skal skovene bremse klimaforandringerne Skovekspert og professor: Sådan skal skovene bremse klimaforandringerne