Esben Lunde om havbrug: Vi slækker ikke på miljøbeskyttelsen

SAMRÅD: Naturligvis bliver fremtidige havbrug etableret under miljømæssigt forsvarlige forhold, lyder det fra miljø- og fødevareministeren. Han mener, at Danmark har en ”kæmpe moralsk forpligtelse” til at lave havbrug. Venstrefløjen er ikke overbevist.

”Det her lovforslag ændrer intet på miljøbeskyttelses-niveauet. Intet.”

Sådan lød det fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), der onsdag på et samråd svarede beredvilligt på en byge af oppositionens bekymringer om etablering af nye havbrug.

I disse måneder behandler Folketinget et lovforslag, der giver mulighed for at tage nye redskaber i brug til at dæmpe udledning af kvælstof og andet forurening fra havbrug. Og ministeren slog hårdt på, at de kun bliver taget i brug, hvis de rent faktisk virker.

Login

  • Anmeld

    Kurt Bertelsen Christensen · Manager

    Etik og moral

    Vi har en kæmpe moralsk forpligtigelse til at lave havbrug, mener ministeren. Hvis ministeren selv tror på det, er der noget ravruskende galt med ministeren, og det er lige meget om det så er den logiske og fornuftige side af ministeren der taler eller det er den religiøse. For er det noget vi, i vor tid, ikke har en moralsk forpligtigelse til, inden for fødevareproduktionen til en sulten verdens befolkning, er det den naturødelæggende produktion af en luksus fødevare som ørredrogn. Hvis ikke ministeren tror på det kan han jo bare læse hvad hans egne embedsfolk skriver: " Rogn fra store ørreder er typisk et luksusprodukt på en række nichemarkeder. Rogn fra dansk opdrættet ørreder, afsættes over hele verden, men Japan er dog hovedaftagerland og har en afgørende rolle som marked. Det er vurderingen, at markedet kun i begrænset omfang kan udvides" (DTU 2008) . Senere i 2015 skriver DTU "Det er vurderingen, at markedet kun i begrænset omfang kan udvides". Erhvervet vil have flere farme fordi virksomheden løber rundt (som store enheder i landbruget), og så de generøse støtteordninger og udsigten til omsættelige rettigheder til produktionen (fodermængde). Der er intet etisk eller moralsk forsvar for flere danske havbrug til produktion af ørredrogn, intet.