Minister: Pesticid-fund i drikkevandet truer ikke helbredet

DRIKKEVAND: Der er ingen grund til at være bekymret for sundheden, selvom der er fundet pesticidrester over det tilladte i flere grundvandsboringer, fastslår miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Der er ikke grund til at være bekymret for drikkevandet, lyder det fra Esben Lunde Larsen.
Der er ikke grund til at være bekymret for drikkevandet, lyder det fra Esben Lunde Larsen.Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Landets miljø- og fødevareminister maner til besindighed, selvom der er fundet pesticidrester i en række drikkevandsboringer, som overstiger de maksgrænser, politikerne har fastsat.

Der er nemlig ikke grund til at frygte for helbredet, lyder det fra Esben Lunde Larsen (V).

"Det er vigtigt at understrege, at stofferne ikke er sundhedsskadelige i de mængder, der er fundet,” siger han i en skriftlig kommentar til Altinget.

Politikerne har besluttet, at der maksimalt må være 0,1 mikrogram pesticidrest per liter i grundvandet. Onsdag viste en screening fra Miljøstyrelsen, at det ikke er overholdt for det omdiskuterede stof desphenyl-chloridazon, som har været forbudt siden 1996. I 17 procent af grundvandsprøverne var der således tale om fund over grænsen. Screeningen mere end bekræfter den tendens, som DR har beskrevet siden sidste år.

En massiv forurening
Miljøstyrelsen peger på, at selvom det ikke overholder den såkaldte kravværdi på 0,1 mikrogram per liter, så er der ikke nogen sundhedsrisiko. 

Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen, udtrykte onsdag stor bekymring og krævede, at ministeren handler for at sikre, at vandværkerne overholder grænseværdien.

”Det er en massiv forurening, vi er vidne til. Det er omfattende, når omkring ti procent af de undersøgte grundvandsboringer har pesticidfund over det tilladte. Det er voldsomt og helt uacceptabelt,” sagde han til Altinget.

Ikke i orden
Ministeren peger på, at pesticiderne vil indgå i grundvandsovervågningen resten af 2018, og at vandværkerne også skal holde øje med dem. Han er ikke tilfreds med, at grænsen er overskredet.

”Det er ikke i orden, at kravværdierne bliver overskredet. Danmark er kendt for sit rene drikkevand, og det skal vi blive ved med at være,” skriver Esben Lunde Larsen.

Miljøstyrelsen har også gjort fund over grænseværdien for to andre stoffer: 1,2,4- triazol og methyl-desephenyl-chloridazon. Men styrelsen vurderer samlet set, at der ikke er behov for yderligere tiltag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00