EU-millioner skal redde mose

NATURBESKYTTELSE: EU afsætter 31 millioner kroner, der skal sikre Danmarks største højmose, Lille Vildmose, mod udtørring.
Fakta

Øvrige aktiviteter, der indgår i projektet:

• Der udsættes krondyr i et hegnet område på 2000 hektar

• 200 hektar bevokset højmose ryddes for træer og buske

• Mårhund, mink og ræv reduceres væsentligt i antal, så de ikke længere truer den naturlige bestand af jordrugende fugle

• To udsigtsplatforme og otte informationsområder bliver bygget

• Offentlige ture og informationsmøder om genopretningen af højmosen


Kilde: Miljøministeriet

En komite fra EU's Life-program har indstillet Lille Vildmose i Himmerland til støtte, og det er sandsynligt, at Lille Vildmose Naturfond og Aalborg Kommune får tilsagn om 31 millioner kroner. Pengene skal gå til naturgenopretning af Lille Vildmose, som er ved at udtørre. Mosen er Danmarks største højmose og hjemsted for en række sjældne dyrearter, deriblandt traner, ørne og sommerfugle.

Mosen og dyrearterne er truet pga. udtørring som følge af grøfter og dræn, som blev anlagt, for at dele af mosen kunne bruges til landbrug og udvinding af tørv og spagnum. Den udvikling skal nu vendes.

”Alle har sukket efter en samlet løsning for Lille Vildmose, og nu er den her. Takket være et fantastisk godt samarbejde mellem Miljøministeriet, Aage V. Jensen Naturfond, Lille Vildmose Naturfond og Ålborg Kommune har EU anerkendt, at højmosen i Lille Vildmose er en naturperle - ikke bare i dansk, men også i europæisk sammenhæng. Nu kan vi heldigvis sikre højmosen og de sjældne dyrearter, som lever her til glæde for biodiversiteten,” siger miljøminister Karen Ellemann i en pressemeddelelse.

0:000:00