Debat

Fiskeriforening og Dansk Akvakultur: Hjemtag EU-midler til på grøn omstilling af fiskeriet

Danmark skal arbejde for fuld hjemtagning af EHFAF-midler og prioritere dem direkte til grøn omstilling og oplysning om fiskeri- og akvakultur. Folketingets skal sikre, at omstillingen af fiskeriet er økonomisk bæredygtigt og bevarer arbejdspladser, skriver Kenn Skau Fischer og Brian Thomsen.

Fiskeri og akvakultur kan bidrage til at løse globale udfordringer i forhold til klima, biodiversitet og befolkningstilvækst, men det kræver grøn omstilling og nytænkning i alle værdikæder, skriver Kenn Skau Fischer og Brian Thomsen.
Fiskeri og akvakultur kan bidrage til at løse globale udfordringer i forhold til klima, biodiversitet og befolkningstilvækst, men det kræver grøn omstilling og nytænkning i alle værdikæder, skriver Kenn Skau Fischer og Brian Thomsen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Brian Thomsen
Kenn Skau Fischer
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I disse timer forhandler Folketingets partier om anvendelse af midlerne i den kommende Europæiske Hav, Fiskeri og Akvakultur Fond (EHFAF).

Ingen kæde er stærkere end det svageste led, og derfor må den danske tilgang også være helhedsorienteret, så vi indtænker alle brancher i den grønne omstilling.

Kenn Skau Fischer og Brian Thomsen
Direktør, Danmarks Fiskeriforening og direktør, Dansk Akvakultur

Det er den eneste tilskudsordning, der giver mulighed for at støtte vækst og udvikling i den samlede danske fiskeri- og akvakultursektor. Det er derfor vigtigt for sektoren, at pengene anvendes til at støtte vækst og udvikling ”ude i virkeligheden”.

Den danske fiskeri og akvakultursektor bidrager med sunde og klimavenlige fødevarer, eksport og arbejdspladser i landdistrikterne.

Fiskeri og akvakultur kan bidrage til at løse de store globale udfordringer i forhold til klima, biodiversitet og befolkningstilvækst, men det kræver grøn omstilling og nytænkning i alle værdikæder.

Erhvervsudvikling skal prioriteres
Der pågår netop nu politiske forhandlinger om den kommende Europæiske Hav, Fiskeri og Akvakultur Fond (EHFAF). Fonden kan bidrage til klimatilpasning og grøn omstilling af sektoren, men det kræver, at midlerne prioriteres til erhvervsudvikling.

World Ressource Institute (WRI) anslår, at verdens befolkning vil vokse fra syv til cirka ti milliarder i 2050, og at behovet for mere ressourceintensive fødevarer som kød og fisk vil vokse med næsten 70 procent. WRI’s menu for en fremtidig bæredygtig forsyning af fødevarer bygger blandt andet på et øget udbud fra fiskeri og akvakultur.

EU Kommissionen ønsker, at midler fra EHFAF skal anvendes til at fremskynde omstillingen til endnu mere bæredygtige produktioner af fisk og andre marine fødevarer.

Omstillingen udfordres af Brexit og covid-19 pandemien, der sætter fiskeri, akvakultur og forsyningssikkerheden under pres.

Det kan være fristende at prioritere midlerne til finansiering af andre opgaver som for eksempel dataindsamling og restaurering af vandløb. Det er vigtige opgaver, som også skal løses, men det må ikke ske på bekostning af erhvervsudvikling.

Omstilling skal være økonomisk bæredygtig
Vores opfordring er derfor, at der fra dansk side arbejdes for fuld hjemtagning af midler til det kommende EHFAF-program, og at midlerne i videst muligt omfang prioriteres direkte til grøn omstilling og oplysning om fiskeri- og akvakultursektoren og vores produkter. Det sidste er vigtigt, fordi forandringer kræver offentligt forståelse og accept.

Den danske fiskeri- og akvakultur sektor omfatter mange sammenhængende værdikæder. Vi er stærke på både gode og sunde fiskeprodukter, udstyr, teknologi, ingredienser, fiskeri, akvakultur, forarbejdning og eksport. Men ingen kæde er stærkere end det svageste led, og derfor må den danske tilgang også være helhedsorienteret, så vi indtænker alle brancher i den grønne omstilling.

Den grønne omstilling skal ske klogt med udvikling og investeringer i nye teknologier og løsninger, der er økonomiske bæredygtige. Det kræver stabile rammer og målrettet støtte fra EHFAF.

På den måde kan vi bevare og udvikle grønne arbejdspladser i landdistrikterne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00