Debat

Forbrugerrådet: Absurd pantordning for kildevand

DEBAT: Hvorfor mener Miljøministeriet, at der skal pant på vandflasker uden aroma, mens kildevand med smag går fri? Dybt ulogisk, skriver formanden for Forbrugerrådet i dagens indlæg.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Camilla Hersom og Anne-Mette Meyer Pedersen,
Formand for Forbrugerrådet og Landsformand for Danske Ølentusiaster

"Høring af udkast til bekendtgørelse om pant på og indsamling mv. af emballager til øl og visse læskedrikke, j.nr. MST-7550-00022" - det er titlen på Danske Ølentusiaster og Forbrugerrådets fælles høringssvar om nye pantregler.

Man skulle ikke tro, at der under denne noget uspændende titel gemmer sig en af de mere absurde små hverdagshistorier, organisationer som vores kan komme ud i.

Det er ikke desto mindre tilfældet, for udkastet til bekendtgørelsen "pant på og indsamling mv. af emballager til øl og visse læskedrikke, j.nr. MST-7550-00022" er desværre et sjældent godt eksempel på lovgivning, der ikke blot virker stik modsat hensigten, men også direkte til gene for en gruppe borgere.

I Miljøministeriets oplæg til ny bekendtgørelse på området, ønsker man at skelne mellem kildevand og kildevand tilsat aroma. Hvor "rent"kildevand skal være underlagt pantordningen, skal kildevand med citrus, lime, hindbærsmag eller anden aroma holdes udenfor. Det kræver rigtigt god fantasi at forestille sig, hvorfor der skal skelnes mellem disse to produkt-typer.

Camilla Hersom
Formand for Forbrugerrådet

Større risiko for forurening
I dette tilfælde samtlige fremtidige købere af kildevand.

Baggrunden er ellers enkel:

Flere og flere køber kildevand på flaske. Og eftersom kildevand ikke er tilsat kulsyre, har det indtil nu ikke været underlagt pantsystemets regler.

Det betyder risiko for mere forurening, fordi forbrugerne ikke har et økonomisk incitament til at smide brugte flasker til genbrug. Det skal der laves om på. Så langt når enigheden.

Men i Miljøministeriets oplæg til ny bekendtgørelse på området, ønsker man at skelne mellem kildevand og kildevand tilsat aroma. Hvor "rent" kildevand skal være underlagt pantordningen, skal kildevand med citrus, lime, hindbærsmag eller anden aroma holdes udenfor.

Ikke logisk opdeling
Det kræver rigtigt god fantasi at forestille sig, hvorfor der skal skelnes mellem disse to produkt-typer. Det kræver til gengæld ikke ret meget fantasi at forestille sig forbrugernes undren og irritation, når de forsøger at indløse pant for kildevandsflaskerne, og automaten sender halvdelen tilbage i hovedet på dem, fordi flaskerne har indeholdt kildevand med aroma.

Der er faktisk kun en tænkelig grund til forskellen - og det er at statskassen går glip af nogle indtægter, fordi afgifterne er højere for de læskedrikke, der bliver solgt uden for pantordningen.

Så man kunne have en økonomisk interesse i at fastholde en god del af kildevandet uden for pantordningen. Vi håber ikke, at dét viser sig at være grunden til den uforståelige opdeling af kildevandsalget.

I stedet venter vi spændt på næste skridt i sagen:

Tager ministeriet problemet op? Eller skal forbrugerne og miljøet lide under uforståelige regler, der gør dagligdagen besværlig?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Hersom

Vicedirektør, Danske Regioner, bestyrelsesleder, Kvinfo
m.phil. i European Studies (Cambridge Uni. 1997), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1999)

0:000:00