Debat

Tænketanken Frej: Regeringen bør nedsætte kommission for arealanvendelse

Land er en begrænset ressource i Danmark, som mangler plads til mad, grøn energi og natur. Regeringen bør nedsætte en uafhængig- og apolitisk arealanvendelseskommission, skriver Marie-Louise Boisen Lendal.

Vi bør nedsætte en uafhængig og apolitisk arealanvendelseskommission, der kan lave forslag til langsigtet planlægning af vores arealer, skriver Marie-Louise Boisen Lendal.
Vi bør nedsætte en uafhængig og apolitisk arealanvendelseskommission, der kan lave forslag til langsigtet planlægning af vores arealer, skriver Marie-Louise Boisen Lendal.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Marie-Louise Boisen Lendal
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark er et yndigt land. Men også et lille land. Et landbrugsland. Kun Bangladesh er mere opdyrket end Danmark.

Dermed har naturen også trange kår i Danmark. Der er simpelthen ikke plads nok til den. Vi ved, at verden mangler grøn energi, mere skov, mere natur og mere mad. I Danmark har vi en enorm ansvarsfølelse. Vi ønsker at kunne bidrage til løsningen af alle verdens kriser. 

Folketinget har derfor besluttet at fordoble Danmarks skovareal, at etablere mere urørt skov og flere naturnationalparker, at øge energiproduktionen på land med et areal tilsvarende 50.000 fodboldbaner, og at det økologiske areal stiger med 50 procent inden 2030. Samtidig skal danske landmænd formentligt tage fire procent af deres jord ud og braklægge det til næste år. Alt imens skal der globalt set produceres mere mad.

Jeg savner, at der laves en gennemtænkt kortlægning og vurdering af, hvordan Danmark bedst udnytter vores arealer på kort, mellem og langt sigt

Marie-Louise Boisen Lendal
Direktør, Tænketanken Frej

Spørgsmålet er, om alle de gode visioner er tænkt sammen? Er der plads til alt på de få kvadratmeter, som Danmark rummer? Eller bør vi prioritere, hvad vi vil bidrage med fra vores arealer? 

Planlæg ikke efter dagsordener

Hvis en dansk landmand dyrker noget af verdens bedste jord, men udtager det til solceller, fordi han tjener bedre på det, er verden så bedre stillet? Vil det resultere i opdyrkning af værdifuld natur andre steder i verden? Og hvad hvis den selv samme landmand udtager til brak, til skov eller til natur.

Skal vi fortsat producere så meget foder på vores marker, og hvordan får vi ændret landskabet til gavn for natur, klima og produktionen af mad? Jeg ved ikke, hvad der er den rette arealfordeling. Desværre tvivler jeg også på, at regeringen ved det.

Jeg savner, at der laves en gennemtænkt kortlægning og vurdering af, hvordan Danmark bedst udnytter vores arealer på kort, mellem og langt sigt, så det ikke bliver planlægning efter de dagsordener, der fylder mest nu og her. 

Nedsæt en apolitisk kommission

Regering efter regering har nedsat reformkommissioner, der har set på landet som helhed og peget på de områder, hvor vi kan optimere og gøre Danmark mere konkurrencedygtig.

Det har virket med stor succes. Selvom det ikke er populært at foreslå og slet ikke fra en djøfer som mig, så bør vi nedsætte en uafhængig og apolitisk arealanvendelseskommission, der kan lave forslag til langsigtet planlægning af vores arealer.

Forslag, som regeringen skal holdes op på, om de følger på samme måde som klimaloven. Forslag, som tænker Danmarks arealanvendelse i et globalt perspektiv, så vores beslaglæggelse af kæmpe arealer uden for landets grænser på grund af import af træbiomasse og soja også indtænkes. 

Vi mangler mad, grøn energi, skov og natur. Lad os få en vurdering af, hvordan vi bedst indretter vores arealer, så der er plads til det hele.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie-Louise Boisen Lendal

Direktør og medstifter, Tænketanken Frej, rådgiver, Reitan Retail, bestyrelsesformand, Fonden for Plantebaserede Fødevarer, bestyrelsesmedlem, Friland
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2016)

0:000:00