Friluftsrådet: Campingpladser skal ikke være ferieresorts i vandkanten

DEBAT: Campingpladser skal ikke gøres til uregulerede ferieresorts, der hæmmer offentlighedens adgang til den danske natur. Derfor siger Friluftsrådet nej tak til større campingpladser i naturfølsomme områder, skriver foreningens formand Lars Mortensen.

Lars Mortensen
Formand, Friluftsrådet

Campingrådets bøn til politikerne i de aktuelle forhandlinger om campingpladser, som de fremstilles i Altinget 10. maj 2017 kræver en kommentar.

For Friluftsrådet er ærlig talt noget betænkelige ved muligheden for at campingpladser udvikles til egentlige ferieresorts med hyttebyer, hoteller, sommerhuse og svømmehaller.

Som Danmarks Naturfredningsforening også peger på i artiklen, så er campingpladsernes beliggenhed tæt på naturen et væsentligt argument for at tænke sig om: Tre ud af fire campingpladser i Danmark ligger med tæerne i vandkanten – halvdelen ligger på søsiden af strandbeskyttelseslinjen.

For 70 procent af turisterne i Danmark er naturen hovedårsagen til at vælge Danmark som feriemål. Derfor er der god mening i at bevare naturen og ikke give frit slag for ejerne til at udvide, indrette og bygge på campingpladserne.

Campinglivet skal være tæt på naturen
Der er fortsat brug for en regulering, der sikrer andre samfundsinteresser end de erhvervsmæssige ejerinteresser.

Hvis der skal bygges ferieresorts, mener vi ikke, at skal det skal ske ved særregulering i Campingreglementet, men efter de bestemmelser, som gælder for alle andre byggerier - nemlig planloven og byggelovgivningen.

Så er det samme vilkår som for feriecentre og feriebyer og ikke unfair konkurrence i forhold til andre ferieresorts. 

Når vi er imod en udbygning til egentlige ferieresorts i luksusklassen på campingpladserne i strandkanten, er det fordi, det kan blive en væsentlig barriere for offentlighedens adgang til og langs kysten, og så forsvinder en del af charmen ved Danmark som ferieland med værdifuld natur og gode muligheder for at besøge den.

Så nej tak herfra til uregulerede ferieresorts på stranden. Det kender vi fra en række andre lande.

Friluftsrådet vil gerne arbejde konstruktivt for, at flere får glæde af campinglivet som en ferieform tæt på naturen - og vi vil også gerne arbejde for campingpladsernes muligheder for at tilgodese nye ferieønsker – men vi mener fortsat, at indretningen af campingpladser bør reguleres i campingreglementet.

Der er i forvejen gode muligheder for udvidelser i det nuværende campingreglement, som slet ikke er udnyttet tilstrækkeligt.

Det nuværende campingreglement differentierer heldigvis mellem de forskellige campingpladser alt efter deres beliggenhed.

Når campingpladsen ligger i et naturskønt område, så må dette respekteres, og der må sættes snævrere grænser end på campingpladsen, som ligger uden for strandbeskyttelseslinjen, kystzonen og beskyttede naturområder. Og sådan må det gerne blive ved med at være.

Forrige artikel Landboformand: Er natur- og miljøpolitikken for akademisk og elitær? Landboformand: Er natur- og miljøpolitikken for akademisk og elitær? Næste artikel Landskabsarkitekter: Planloven skal værne om det særegne Landskabsarkitekter: Planloven skal værne om det særegne