Debat

Friluftsrådet roser tørkepakken: Win-win for landbrug, natur og miljø

DEBAT: Jordfordelingsfonden er win-win for både landbruget, naturen og miljøet, men også for den brede befolkning, som med multifunktionel jordfordeling får flere muligheder for friluftsliv, skriver formand for Friluftsrådet, Lars Mortensen. 

En jordfordelingsfond kan være det afgørende første skridt til at hjælpe landbruget, styrke natur og friluftsliv, udvikle landdistrikterne og ruste os mod klimaudfordringer, skriver Lars Mortensen.
En jordfordelingsfond kan være det afgørende første skridt til at hjælpe landbruget, styrke natur og friluftsliv, udvikle landdistrikterne og ruste os mod klimaudfordringer, skriver Lars Mortensen.Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Mortensen
Formand for Friluftsrådet

Der skal lyde stor ros til regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti for at påbegynde processen med en jordreform. Erfaringerne fra de seneste års arbejde i projektet ’Collective Impact - det åbne land som dobbelt ressource’, viser, at der er stort potentiale for en bedre fordeling af jorden, som blandt andet kan skabe mere sammenhængende natur og nye muligheder for friluftslivet.

Danmark er i forvejen fuldt udnyttet, så hvis der skal findes nye arealer til natur og friluftsliv, er det nødvendigt, at vi sammen finder måder at udnytte det åbne landskab bedre. Jordfordelingsfonden kan sætte gang i køb og salg af landbrugsjord og dermed løse op for den gordiske knude, vores landskab befinder sig i.

Vi mener, at det er vigtigt, at multifunktionel jordfordeling kommer den brede befolkning til gode ved at skabe nye muligheder for de mange danskere, der gerne vil ud og opleve naturen og dyrke friluftsliv.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Derfor er det afgørende at tænke i rekreative faciliteter, formidling og gode adgangsforhold, når køb af jorder går i gang. Vilkårene for at dyrke friluftsliv og opleve naturen må og skal forbedres med en jordreform.

Mere af det!
Et eksempel på multifunktionel jordfordeling i Jammerbugt Kommune demonstrerer potentialet. Her har kommunen sammen med Realdania købt 38 hektar med unik natur, der hidtil har været lukket, men nu skal åbnes for alle: Der skal laves stier, madpakkesteder, mulighed for at overnatte i naturen, og den særlige natur skal formidles til børn og voksne.

Der skal lyde stor ros til regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti for at påbegynde processen med en jordreform.

Lars Mortensen
Formand for Friluftsrådet

Projektet støttes med 175.000 kroner fra Udlodningsmidler til Friluftsliv, og det er med til at skabe stor værdi for flere mennesker. Det er et godt projekt, men også et nødvendigt projekt. Befolkningen skal opleve, at de får noget for pengene.

En jordfordelingsfond på 150 millioner kroner kan være det afgørende første skridt til at løse flere af de store samfundsudfordringer, som vi står over for. Redskabet kan hjælpe landbruget, styrke natur og friluftsliv, udvikle landdistrikterne og ruste os mod klimaudfordringer. Så mere af det, tak, til glæde for befolkningens friluftsliv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Mortensen

Fhv. formand, Friluftsrådet
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1977)

0:000:00