Debat

Friluftsrådet: Finansloven skal tegne en grøn margueritrute gennem Danmark

DEBAT: Statsministeren skal huske sit ønske om en grøn margueritrute med stier gennem Danmark, når hun fordeler pengene i næste års finanslov. Det vil sikre, at danskernes gode naturvaner holder ved, skriver Friluftsrådets formand. 

En grøn margueritrute gennem Danmark er en topprioritet for Friluftsrådet på næste års finanslov. 
En grøn margueritrute gennem Danmark er en topprioritet for Friluftsrådet på næste års finanslov. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Daniel Bue Lauritzen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har været ansat hos Altinget siden 2017.

Daniel er redaktør for Altinget By & Bolig og Altinget Transport. Han har tidligere været ansvarlig for Altinget Udvikling og Altinget Christiansborg og været tilknyttet både forside- og debatsektionen. 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet

2020 kan blive et skelsættende år for naturen og friluftslivet.

Under corona-krisen har en stor del af befolkningen for alvor fået øjnene op for alle de fantastiske oplevelser, som naturen har at byde på.

34 procent angav i en rundspørge fra foråret foretaget af Kantar Gallup på vegne af Friluftsrådet, at de har opholdt sig mere i naturen under corona-krisen, end de plejer. Det er særligt unge mellem 18 og 35 år, der bruger naturen mere.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Også i sommerferien har befolkningen mere end nogensinde før udforsket alt det, som den danske natur har at byde på. Der er blevet overnattet i det fri, vandret, dyrket skovyoga, kørt mountainbike, taget på rideture og meget andet!

Gode vaner skal fastholdes
Det er en udvikling, som vi hidtil kun har kunnet drømme om, for der er mange gode grunde til, at flere skal ud i naturen.

Vi skal derfor gøre alt, hvad vi kan for at fastholde den store interesse for naturoplevelser, som er opstået i kølvandet af corona-krisen. Det kræver, at befolkningens oplevelser i naturen også prioriteres på finansloven.

Niels-Christian Levin Hansen
Formand for Friluftsrådet

Friluftsliv giver os livskvalitet og fremmer både fysisk og mental sundhed. Når vi får naturen helt ind under huden, så bliver vi også mere opmærksomme på, at vi skal passe godt på den. Mulighed for oplevelser i naturen er derfor helt afgørende for befolkningens opbakning til fremtidige naturtiltag og er med til at sikre bæredygtig adfærd.

Vi skal derfor gøre alt, hvad vi kan for at fastholde den store interesse for naturoplevelser, som er opstået i kølvandet af corona-krisen. Det kræver, at befolkningens oplevelser i naturen også prioriteres på finansloven.

Tænk friluftsliv med i naturinvesteringer
Friluftsrådet forventer, at finansloven for 2021 indeholder midler til en natur- og biodiversitetspakke, der er uhyre ambitiøs på naturens vegne, og at der allerede fra start indtænkes nye og bedre muligheder for befolkningens friluftsliv.

Helt konkret foreslår vi, at når der afsættes penge til mere natur, så skal der samtidig afsættes penge, som er øremærket til at sikre befolkningen god adgang til naturen med gode stier, faciliteter og muligheder for forskellige typer af oplevelser.

Friluftsliv er en del af løsningen på mange af de udfordringer, som vi står over for som samfund, så det er vigtigt, at det tænkes med fra starten. På den måde får vi mest muligt ud af de offentlige investeringer.

Sæt penge af til adgang til naturen
At få flere ud i naturen skal være en national ambition.

Derfor er der ikke kun behov for investeringer i forbindelse med nye naturområder. Det er nu, at statsministerens valgkamps-ønske om et sammenhængende netværk af stier og ruter til friluftsliv – en grøn margueritrute, som kan binde Danmarks natur sammen, skal afspejles i finansloven.

Skønt interessen for friluftsliv og naturoplevelser er større end nogensinde før, mangler Danmark en sammenhængende rekreativ infrastruktur. Faktisk halter vi på dette område gevaldigt bagefter i forhold til mange af de lande, som vi normalt sammenligner os med.

Netværket skal samle alle eksisterende stier og ruter, skabe nye forbindelser og udbygges over tid til at blive mere finmasket og dække mere af den danske natur. Derudover skal netværket af stier formidles på én platform, så det bliver langt nemmere at finde information om ruter- og oplevelsesmuligheder.

Dette tiltag vil helt klart kunne understøtte den øgede interesse for at opleve naturen, så endnu flere kommer ud i naturen – også på den anden side af corona-krisen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels-Christian Levin Hansen

Militærrådgiver, Danmarks faste mission ved OSCE - Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa
officer

0:000:00