Debat

Frivillighed er nøglen til succes

DEBAT: Det bedste i Naturplan Danmark er, at der er fokus på frivillighed, mens usikkerheden for lodsejerne med det grønne danmarkskort bør fjernest hurtigst muligt. Det skriver kommunikationschef i Dansk Skovforening, Martin Einfeldt.

Politikerne skal give lodsejerne nogle gode grunde for at være med på det grønne Danmarkskort. Det skriver Martin Einfeldt, kommunikationschef i Dansk Skovforening.
Politikerne skal give lodsejerne nogle gode grunde for at være med på det grønne Danmarkskort. Det skriver Martin Einfeldt, kommunikationschef i Dansk Skovforening.Foto: Dansk Skovforening
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Martin Einfeldt
Kommunikationschef i Dansk Skovforening

Fakta
Altinget sætter i disse uger spot på Naturplan Danmark, hvor aktører på skift vil bidrage med indspark til debatten. Husk, at du også kan deltage.
Send dit debatindlæg til: [email protected]

Skovforeningen har arbejdet vedholdende for frivillighed som forudsætning i Naturplan Danmark og i naturforvaltningen i det hele taget. Vi er meget glade for, at det er lykkedes. Langt de fleste af Danmarks naturværdier ligger på privat jord og ejes af titusindvis af lodsejere.

De største muligheder for at udvikle flere og bedre naturværdier ligger også på privat jord. Frivillighed er nøglen til at få de private lodsejere til at spille med. Så virker naturpolitik bedre og billigere end med tvang.

Frivilligheden giver:

  • En ekstra indsats fra lodsejerne. Frivillighed mobiliserer ejernes motivation, engagement og egen kærlighed til naturen. Hvorimod lodsejere, ligesom alle mennesker, kun gør det nødvendige for at opfylde pligter, de er blevet påtvunget.

  • Usikkerheden hænger sammen med manglen på penge til hele naturområdet: Regeringen afsætter 195 millioner kroner over tre år, og det rækker ikke til de store ord og ambitioner, som planen blev lanceret med. 

    Martin Einfeldt
    Kommunikationschef i Dansk Skovforening

    Samarbejde. Frivillighed er frugtbart for samarbejde mellem lodsejere, kommuner, organisationer og naturgæster. Hvorimod tvang ødelægger samarbejder, også om natur.

  • Ansvarlighed og langvarige resultater. Lodsejere føler langt større ansvarlighed for naturværdier, de frivilligt har været med til at skabe. Den ansvarlighed medfører, at resultaterne bliver vedligeholdt langt ud i fremtiden og givet videre til de næste generationer.

  • Tillid. Tilsagnet om frivillighed er afgørende for lodsejernes tillid til naturforvaltningen. Der har været mange negative eksempler på, at ejernes mistillid til systemet og processerne har forhindret naturprojekter, eksempelvis nationalparker.

Usikkerhed for lodsejere
Ingen ved endnu, om det er bedst for en lodsejer at være med eller ej på naturplanens grønne Danmarkskort. Den usikkerhed bør fjernes hurtigst muligt: 

Der er ingen tvivl om, at det er bedst for naturen, hvis lodsejerne vurderer, at det er bedst for dem selv at være med på det grønne danmarkskort. Så vil lodsejerne stræbe efter at lave endnu flere naturværdier. Så politikerne skal sørge for, at lodsejerne får gode grunde til at ønske sig med på kortet. Så får Danmark mere natur og biodiversitet.

Usikkerheden hænger sammen med manglen på penge til hele naturområdet: Regeringen afsætter 195 millioner kroner over tre år, og det rækker ikke til de store ord og ambitioner, som planen blev lanceret med.

Ingen ved, hvor mange penge regeringen vil investere i naturen på længere sigt. Men vi ved, at penge til natur har stået nederst i skiftende regeringers prioriteringer i 13 år, sandsynligvis ud fra en vurdering af, at naturinvesteringer har ringe vælgertække. Desværre.

Det mest oversete er et virkemiddelkatalog
I en evaluering af indsatsen for biodiversitet i skovene anbefalede en stor gruppe forskere i 2013, at der blev udarbejdet et katalog over virkemidler med vurderinger af deres omkostningseffektivitet.

Skovforeningen er enig. Der er brug for sådan et virkemiddelkatalog: På hvilke forskellige måder kan man få hvor meget biodiversitet for hvor mange penge?

Det katalog bør være grundlaget for en faglig og konstruktiv debat om fremtidens sikring og udvikling af Danmarks biodiversitet - og for politiske prioriteringer af indsatsen.

Skovbrugets rolle
Skovenes centrale betydning for Danmarks biodiversitet er anerkendt af alle. Og er det også i Naturplan Danmark.

Men planen går ikke i dybden med, hvordan skovene skal og kan bidrage til biodiversiteten. Så det er stadig svært at se, hvilken rolle skovbruget skal spille.

Spørgsmålet er udskudt til det nationale skovprogram, som regeringen er på vej med. Skovprogrammet skal sætte rammerne for skovbruget som bæredygtigt erhverv, der bedst muligt bidrager til Danmarks naturværdier, beskæftigelse, træproduktion, værdiskabelse i træindustrien, klimapolitik og folkesundhed.

Derefter er det vigtigste for naturen, at politikerne etablerer ordninger, der får skovejerne til at springe til for yde deres bedste for Danmarks biodiversitet.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Einfeldt

Selvstændig kommunikationsrådgiver, fhv. kommunikationschef, Dansk Skovforening
cand.silv. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1992)

0:000:00