Gjerskov: Der kommer nye miljøkrav

RANDZONER: Fødevareminister Mette Gjerskov (S) vil gerne se på målrettede virkemidler, men det betyder ikke, at randzonerne helt skrottes, for efter 2015 skal der reduceres yderligere 10.000 ton kvælstof, fastslår ministeren.
Foto: Rune Johansen
Anders Jerking

Randzonerne virker. Det faglige grundlag er på plads, men der er ingen tvivl om, at når man i fremtiden kan lave variable randzoner, så vil det sikkert blive endnu bedre.

Mette Gjerskov (S)
Fødevareminister
Der venter nye miljøkrav til landbruget forude, og derfor er det alt for tidligt at tale om at skrotte randzonerne. Det var budskabet fra fødevareminister Mette Gjerskov (S), da hun onsdag var i samråd om randzonerne.

Her erklærede hun sig som tilhænger af mere målrettede og differentierede virkemidler, men understregede, at der også i fremtiden kan blive brug for generelle tiltag som randzoner og efterafgrøder.

"Jeg vil minde om, at randzonerne er et led i den reduktion på 9.000 ton kvælstof, som vi skal nå inden 2015. Men så kommer der 10.000 ton mere. Så det går ikke i retning af, at man kommer til at udlede mere kvælstof i fremtiden," sagde Gjerskov og fortsatte:

"Vi har problemer med vores vandmiljø. Vi har iltsvind og fiskedød. Det er det, som det her drejer sig om. Og det ligger fuldstændig klart, at der skal strammes mere senere, så selv om vi kan blive mere målrettede i fremtiden, så er det ikke ensbetydende med, at kvælstofproblemet går væk."

0:000:00