Debat

Greenpeace: Ministeren truer syv års beskyttelse af Kattegat

DEBAT: Der skal ikke mere end ét træk med bundtrawlet til for at risikere at ødelægge den havbund, det har taget syv års beskyttelse af genoprette, skriver Magnus Eckeskog fra Greenpeace, der sammen med 10 andre organisationer har sendt et brev til den danske miljø- og fødevareminister og to svenske ministerkolleger.

"At åbne områder for destruktivt fiskeri er et skridt i en forkert retning," lyder det klare budskab fra Greenpeaces havansvarlige Magnus Eckeskog. 
"At åbne områder for destruktivt fiskeri er et skridt i en forkert retning," lyder det klare budskab fra Greenpeaces havansvarlige Magnus Eckeskog. 
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Magnus Eckeskog
Havansvarlig i Greenpeace 

Efter tre Gilleleje-fiskere i Højesteret er blevet dømt for ulovligt fiskeri i Kattegat, er debatten om et beskyttet område i det sydlige Kattegat blusset op igen. Med god grund.

Uansvarligt at fjerne forbudsskiltet
Efter at området efter en dansk-svensk aftale har været beskyttet siden 2009, er det desværre begyndt at krible i miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) for at fjerne forbudsskiltet og give “go” til bundtrawlsfiskerne igen. 

Fiskeforbuddet i det omdiskuterede område, hvor Greenpeace for seks år siden afslørede fiskerne med nettene i det ulovlige farvand, blev oprettet for at komme en stærkt overfisket torsk til undsætning. Nu er der en lille bedring i bestanden. Det betyder dog ikke, at det er ansvarligt, når miljøministeren nu går i front for en åbning – modsat Sveriges plan om først at undersøge havområdet med henblik på beskyttelse.

Fakta
Deltag i debatten!
Send til indlæg til [email protected]

Bundtrawl er det mest destruktive fiskeri
Der er nemlig sket noget fantastisk med det unikke hav- og dyreliv på områdets havbund. Forklaringen er ganske enkel. Fraværet af bundtrawlsfiskeri har revitaliseret havbundens miljø, sårbare arter har igen fundet hjem, og området er derfor i dag habitat for bevaringsværdige og truede arter. Der skal dog ikke mere end ét træk med bundtrawlet-nettet til for at risikere at ødelægge det, der har taget syv års beskyttelse af genoprette. 

Som Miljøministeriet tidligere har dokumenteret, så er bundtrawl det mest destruktive fiskeri i Danmark, for de tonstunge net skraber over havbundens liv, dyr og planter. I stedet for at skubbe på for at åbne området, vil det klæde miljøministeren at lytte og lære lidt af den ansvarlighed, som hans kolleger på den anden side af sundet udviser lige nu.

Fra Greenpeace er opfordringen klar til miljøminister Esben Lunde Larsen (V): Sæt havmiljøet over de kortsigtede fiskegevinster.

Magnus Eckeskog
Havansvarlig i Greenpeace

Argumenterne findes under havoverfladen
Derfor advarer Greenpeace og 10 andre organisationer i et fælles, åbent brev ham og de svenske kolleger, fiskeriminister Sven-Erik Bucht (S) og miljøminister Åsa Romson (Miljøpartiet), om ikke at ophæve fredningen af det lukkede område. 

Baggrunden for argumenterne er under havoverfladen. Ud over at der er indikationer på, at beskyttelsen af området styrker genopretningen af torsken, så er området også unikt, fordi det er et af de få områder i Kattegat, der netop ikke bundtrawles. De svenske myndigheder har da også fået øjnene op for området, fordi det sandsynligvis er hjem for sjældne og truede arter, hvilket kan være grund til at gøre området til et permanent havreservat. Sverige vil derfor lave nye undersøgelser af området i år. 

Herudover fastslår fiskeriforskere, at torskebestanden fortsat er meget sårbar, og de anbefaler at forlænge beskyttelsen af bestanden. 

Sæt miljø over fiskegevinster
Alt i alt er det unægteligt en dårlig idé at åbne det beskyttede område op, før der overhovedet er kommet resultater fra Sveriges undersøgelser af områdets havmiljø. 

Danmark og Sverige er desuden forpligtet af miljølovgivningen i EU til at etablere ”god miljøtilstand” i deres havområder senest 2020. At åbne områder for destruktivt fiskeri er et skridt i en forkert retning.

Fra Greenpeace er opfordringen klar til miljøminister Esben Lunde Larsen (V): Sæt havmiljøet over de kortsigtede fiskegevinster. 

Flere havområder skal beskyttes, og naturskånsomt fiskeri skal fremmes, for at Danmark og Sverige skal kunne leve op til deres forpligtigelser.

 

Fredag meddelte Esben Lunde Larsen, at han vil beskytte et andet område i Kattegat på størrelse med Bornholm. Greenpeace mener dog, det er en gratis omgang miljøbeskyttelse med mere symbolpolitik end reel betydning, fordi regeringen misser at beskytte havmiljøet i de særligt truede områder i Kattegat. Læs mere uddybende om Greenpeaces holdning til det her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00