Greenpeace tror ikke på billig løsning på havneslams-problem

NYHED: Mens Danmarks Naturfredningsforening er meget åbne over for spulefelter som alternativ til lossepladser for havneslam, er Greenpeace stærkt skeptisk.
DTU har lavet forsøg med at rense havneslam med pil. Men der findes stadig ingen billige løsninger til at rense forurenet havneslam.
DTU har lavet forsøg med at rense havneslam med pil. Men der findes stadig ingen billige løsninger til at rense forurenet havneslam.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Vi er ikke ude på at kvæle de danske havne. Men så må samfundet træde til og hjælpe havnene økonomisk, indtil man har fundet en billig teknologi, der løser problemet

Henrik Pedersen
Greenpeace
Fakta

Havneslam, der indeholder for mange giftstoffer til at blive dumpet på havbunden, skal på land. Miljøstyrelsen er i samarbejde med blandt andre Danmarks Naturfredningsforening og Danske Havne i gang med at udforme nye regler for, hvornår og hvordan forurenet havneslam skal deponeres.

Havnene foretrækker at placere slammet på kysten i såkaldte spulefelter i stedet for på lossepladser. Sidstnævnte vil nemlig koste havnene enorme beløb i deponeringsafgifter.  
I øjeblikket venter man på resultatet af en undersøgelse, der skal vise, om de forurenende stoffer bliver i spulefelterne, eller om de bliver vasket ud i naturen.

Arbejdsgruppen skal komme med sin anbefaling til ministeren ved udgangen af denne måned.


Kilde: Altinget

Det er naivt at tro, at havnene kan løse deres problemer med forurenet havneslam ved at hælde det ud i spulefelter ved kysten. Selvom det bliver ufatteligt dyrt, må havnene forberede sig på, at forurenet havneslam skal køres på lossepladser.

Det er Greenpeaces holdning til forurenet havneslam.

"Spulefelter er en dårlig og primitiv løsning, som på ingen måde giver incitament til, at man finder en teknologisk løsning på at få renset havneslammet," siger Henrik Pedersen, der er kemikalieekspert i Greenpeace.

0:000:00