Grønt lys til omstridt gasledning

GAS: Baltic Pipe-gasrørledingen bliver en realitet og skal forsyne Polen med norsk gas via Danmark. Det har Energinet og polske GAZ-SYSTEM givet håndslag på. Projektet vil bidrage til at nå klimamål, siger Energinet.

Foto: Energinet
Morten Øyen

Baltic Pipe vil ikke kun reducere forbrugernes gasregninger i Polen og Danmark. Den nye gasforbindelse vil yderligere styrke og integrere det europæiske gasmarked. Desuden kan Baltic Pipe bidrage til at nå de europæiske klimamål.

Thomas Egebo
Adm. direktør i Energinet

Baltic Pipe-gasrørledningen bliver en realitet.

Fakta
Baltic Pipe-projektet

Et er samarbejde mellem Energinet og det polske gastransmissionsselskab  GAZ-SYSTEM S.A.
 Gasrørledningen består bl.a. af 800-950 km nye gasrør i Nordsøen, Danmark, Østersøen og Polen. Baltic Pipe planlægges med henblik på at være klar til drift i 2022. Udbygningen vil have en kapacitet på op til 10 milliarder kubikmeter gas om året. Til sammenligning var det samlede danske gasforbrug 2,5 milliarder kubikmeter i 2016.

Baltic Pipe vil omfatte disse tekniske anlæg og installationer:
  • En 105-110 km ny offshore gasrørledning i Nordsøen fra den norske gasrørledning Europipe II i Nordsøen til modtageterminal i Nybro nord for Varde
  • Udbygninger af det danske transmissionssystem med ca. 210-230 km ny gasrørledning mellem Egtved i Jylland og Sydøstsjælland.
  • En kompressorstation på Sydøstsjælland. Kompressorstationen øger trykket og gasflowet i gasrørledningen i Østersøen.
  • GAZ-SYSTEM står for at etablere en gasrørledning i Østersøen mellem Danmark og Polen.
  • GAZ-SYSTEM foretager de nødvendige udbygninger af det polske transmissionssystem.

Kilde: Energinet

Fra oktober 2022 skal der dermed flyde norsk gas til Polen via Danmark. Det har Energinet og det polske GAZ-SYSTEM truffet endelig beslutning om, efter de sidste aftaler er faldet på plads. Den danske del af investeringen løber op i cirka seks milliarder kroner.

Det oplyser Energinet i en pressemeddelelse.

0:000:00