Kommentar af 
Torben Hansen

Torben Hansen: Regeringen ødelægger smidig byggeproces

KLUMME: Regeringens forslag om at dele byggesagsbehandlingen mellem kommuner og regioner får konsekvenser for den velfungerende behandling, som lige nu foregår i kommuner, skriver Torben Hansen (S), borgmesterkandidat i Randers.

Foto: Colourbox
Torben Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Randers og mange andre kommuner arbejder vi for at styrke en velfungerende byggesagsbehandling, og vi er konstant opmærksomme på at forbedre forholdene for borgere og erhvervsliv.

Nu ser jeg til min store overraskelse, at regeringen har planer om at ødelægge det smidige system, vi har opbygget.

Regeringen vil fremsætte et lovforslag som deler byggesagsbehandlingen mellem kommunerne og regionerne. Ved ansøgning om byggetilladelser på forurenede grunde skal man i fremtiden skrive ansøgninger til to myndigheder og afvente svar fra begge. Det er et lovforslag, som med stor sandsynlighed vil ødelægge den dokumenterede forkortelse af sagsbehandlingstiderne, som kommunerne har opnået de seneste år.

I dag er det kommunen, der modtager hele ansøgningen og koordinerer byggesagen. Det gælder lige fra de små tilbygninger til de store erhvervsbyggerier.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Kommunen hører andre myndigheder, hvis der er behov for det, som for eksempel når der bygges på forurenede grunde. Den nuværende model er udviklet og optimeret siden kommunalreformen i 2007, og den giver bygherrerne én indgang til behandling af hele byggesagen.

Når regionen høres i byggesager på forurenede grunde, skal de forholde sig til byggeriets eventuelle økonomiske betydning for en kommende rensning af arealet. Mener regionen, at byggeriet vil gøre det meget dyrt eller besværligt at fjerne forureningen på et senere tidspunkt, koordinerer kommunen med bygherren for at tilpasse byggeprojektet.

Ud fra det jeg hører fra bygherrer, borgere og byggesagsbehandlere, har vi et godt byggesagssystem i dag.

Torben Hansen (S)
Borgmesterkandidat, Randers

Hvis det bebudede lovforslag bliver gennemført, bliver en ansøgning delt op i to, og konsekvensen vil efter al sandsynlighed blive længere sagsbehandling.

Ud fra det jeg hører fra bygherrer, borgere og byggesagsbehandlere, har vi et godt byggesagssystem i dag. Der er en entydig placering af ansvar og faste mål for sagsbehandlingstiden, som vel at mærke opfyldes. Vi lytter til gode forslag fra byggeriets parter, for at vi kan blive endnu bedre. Det er også i kommunernes interesse at finde nye effektive metoder i sagsbehandlingen, men en deling af ansvaret og opgaven er ikke vejen frem.

..............

Torben Hansen skriver klummen Grønne linjer i Altinget. Torben Hansen sidder i byrådet for Socialdemokratiet i Randers Kommune, og er borgmesterkandidat ved det kommende valg. Klummen er udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Hansen

Borgmester (S), Randers Kommune, fhv. MF
lærer (Skive Seminarium 1989), MPA (2017)

0:000:00