Her er vismændenes anbefalinger om affald

RAPPORT: Baser ikke husstandenes affaldsafgifter på vægt. Og husk på, at genanvendelse ikke altid betaler sig. Det er blandt anbefalingerne i rapporten fra de miljøøkonomiske vismænd.
Klaus Ulrik Mortensen

Der må dog sættes spørgsmålstegn ved, om affaldshierarkiet i den nuværende fortolkning, hvor genanvendelse altid går forud for afbrænding, er samfundsøkonomisk fornuftig.

Hans Jørgen Whitta-Jacobsen
Overvismand, Det Økonomiske Råd
Fakta
Det Miljøøkonomiske Råd

Oprettet i 2007, da det daværende Institut for Miljøvurdering blev fusioneret med Det Økonomiske Råd (oprettet i 1962). I dag er Det Miljøøkonomiske Råd og Det Økonomiske Råd samlet under De Økonomiske Råd.

De Økonomiske Råd har fire formænd, såkaldte vismænd, der står i spidsen for begge råd. De nuværende formænd er:
  • Professor Hans Jørgen Whitta-Jacobsen (overvismand) 
  • Professor Michael Svarer
  • Professor Eirik Schrøder Amundsen
  • Professor Claus Thustrup Kreiner.
Det Miljøøkonomiske Råd mødes én gang årligt for at diskutere formandskabets årlige rapport.
Risikoen for ulovlig bortskaffelse af affald gør det vanskeligt at sætte den principielt rigtige pris på at komme af med affald. En høj pris vil øge tilskyndelsen til ulovlig bortskaffelse.

Problemet er særligt stort for husholdninger og mindre virksomheder, hvor muligheden for kontrol er ringe, og risikoen for at blive opdaget dermed lille.

Det skriver Det Miljøøkonomiske Råd i sin rapport om det danske affaldssystem, der i dag udkom som en del af det årlige udspil fra de økonomiske vismænd.

For husholdninger og mindre virksomheder bør prisen for at komme af med (ekstra) affald derfor ikke blive for høj. Samtidig er det vigtigt, at der er gode muligheder for at komme af med forskellige typer af affald.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00