Ikke kun jubel over GMO-beslutning

GMO: Et enigt Folketing traf i sidste uge en række beslutninger om GMO, blandt andet en genforhandling af sameksistensloven. Men en ekspert mener, at beslutningen er truffet på et udokumenteret grundlag.
Danmark skal have en ny lov om genmodificerede afgrøder og skal samtidig arbejde for nye regler på EU-niveau.
Danmark skal have en ny lov om genmodificerede afgrøder og skal samtidig arbejde for nye regler på EU-niveau.Foto: www.colourbox.com
Ida Skytte

Jeg har ikke set evidens for, at der er et problem med fri og uafhængig forskning. Vores forskning vil ikke blive ændret, for vi er allerede uafhængige nu.

Jan W. Pedersen
Agronom, DTU Fødevareinstituttet

Alle partier i Folketinget var enige: Danmark skal i EU arbejde for, at medlemslandene selv kan træffe afgørelse om genmodificerede afgrøder. Sameksistensloven fra 2004 skal genforhandles. Fri og uafhængig forskning skal sikres, og der så skal der afholdes en eksperthøring om dyrkning af GMO. En aftale, der fik økologerne til at juble.

Savner faglig begrundelse
Men der mangler dokumentation og faglighed bag beslutningen, mener agronom Jan W. Pedersen fra DTU Fødevareinstituttet, der foretager risikovurderinger af GMO'er. Han mener blandt andet, at den kritik, der har været af adgangen til virksomhedernes frømateriale, er ubegrundet.

Han forklarer, at der blandt danske forskere er lavet en undersøgelse, som viser, at ingen er stødt på problematikken i deres arbejde, og desuden efterlyser han dokumentation for påstandene fra en gruppe amerikanske forskere, der protesteret mod GM-virksomhedernes lukkethed (se linkboks for artikel om emnet).

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00