Debat

Individer må dø så flokken kan overleve

DEBAT: Af hensyn til miljøet må nogle landbrug lukke. Til gengæld skal vi sikre en balance, så landbrug, der ligger rigtigt, kan udvikle sig, mener jordbrugsakademikernes fagforening JA, som fortsætter den debat, som De Økonomiske Råd begyndte.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Kirsten Holst
Formand for JA

De Økonomiske Råd (DØR) kommer på Altinget | Miljø med et trøstens ord. "Vandrammedirektivet lukker ikke landbruget". DØR tilføjer med en løftet pegefinger, at politikerne derfor skal være selektive og ikke give kunstigt åndedræt til hele erhvervet. JA er enig i, at der skal være fokus på at udvikle et samlet bæredygtigt landbrug, som i balance med naturen kan producere den energi og de fødevarer, vi ønsker til eget forbrug og eksport. Det lyder nemt at følge DØR, men det rummer store problemer i praksis. JA's tænketank om landbrugets fremtid har også fokus på dette.

Naturlig udvælgelse kan man kalde det. Se Danmarks landbrug som en dyreflok. Enkelte individer må gå til, så flokken kan overleve. Men prioriterer den enkelte flokkens overlevelse? Enhver landmand vælger de muligheder, der styrker indtjeningen for sig selv. Derfor er DØR's løftede pegefinger relevant. Vi skal ophøre med at bevare miljøskadelig landbrugsproduktion. Det er der meget fornuft i ud fra en helt overordnet rationel samfundsmæssig betragtning. Til gengæld skal vi sikre, at landbrug, der ligger hensigtsmæssigt, får mulighed for at udvikle sig. Et sundt princip.

Ved at skele til lokale miljøforhold og naturen kan man pege på et landbrug og sige, at det ikke burde være der, men er det måden at gøre det på? Der er mange følelser forbundet med sådanne valg. Og for landmanden handler det om frihed og penge. DØR kan have ret i, at politikere og beslutningstagere skal holde hovedet koldt, når de fører kniven. Netop politikere berøres af triste personskæbner og enkeltsager. Konsekvensen bliver, at man hjælper de ramte og gør erhvervet en bjørnetjeneste. En af den slags, der gives i en god hensigt, men ender med at skade.

Vi skal finde balancen
JA er fagforening for en bred vifte af landbrugets konsulenter, forskere og embedsmænd samt faglig interesseorganisation for en stor del af Danmarks professionelle naturelskere. Vi fylder godt på begge sider af interessekonflikten mellem landbrug og natur. JA har derfor et meget klart ønske om at finde balancen, så især naturen sammen med landbruget og de andre erhverv inden for fødevarer, bio-energi og brugen af naturressourcer skal blomstre og finde nye veje. Hvis det betyder, at enkelte landbrug må lukke eller omlægge driften, så er der ingen vej uden om.

Fakta
BLAND DIG?
Deltag i debatten - send dit inlæg til [email protected]

Men ovenpå al den snak om lukninger, så er det helt centrale, at landbruget skal udvikle sig og vænne sig til en kompensationsfri virkelighed. Indse at samfundets ønsker og krav er kommet for at blive. Få øjnene op for, at der er en anden slags nytænkning end blot mere og større af det samme.

Vi er allerede på vej i nye retninger. Stille og roligt kommer erkendelser, der kan bane vej for et fremadrettet landbrug. Her er det, at vi som jordbrugsakademikere kan være med til at bringe erhvervet videre. Tak til De Økonomiske Råd for at minde os om, hvad overlevelse handler om.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Holst

Forfatter

0:000:00