Ingen råber længere ulven kommer

NYHED: Miljøjournalistikkens sande tilstand er, at de positive miljøhistorier i dag langt oftere finder vej til avisspalterne end de, der fortæller, at miljøet har det skidt. Det konkluderer en endnu ikke offentliggjort rapport fra Roskilde Universitetscenter. Altinget har talt med en af forskerne bag.
Marie Andergren

I jagten på læserne risikerer man udelukkende at definere miljøjournalistikken som natur. Til sidst er der fare for, at medierne holder op med at råbe 'ulven kommer'.

Mark Ørsten
Adjunkt, ph.d ved Roskilde Universitetscenter
Fakta
  • Rapporten "Miljøet i medierne" er den første store analyse af dansk nutidig miljøjournalistik.

  • Rapporten baserer sig på en analyse af 1089 artikler/noter fra Berlingske Tidende, Politiken, Jyllands-Posten og Information. Derudover er implicerede journalister, redaktører, miljøorganisationer, offentlige myndigheder og forskningsinstitutioner blevet interviewet.

  • Rapporten er et studie over tid, og tager udgangspunkt i seks måneder i 1997, seks måneder i 2000 og seks måneder i 2003.

  • Politiken står for 30 pct. af den samlede miljødækning, Jyllands-Posten for 26 pct., Berlingske Tidende for 26 pct. og Information for 18 pct.

  • Undersøgelsen er lavet ved Afdelingen for Journalistik, Roskilde Universitetscenter, af adjunkt, ph.d., Mark Ørsten, studielektor og journalist Simon Andersen samt studielektor og journalist Susanne Arpi.


  • Kilde: Altinget
    Miljøjournalistikkens sande tilstand er, at de positive miljøhistorier i dag langt oftere finder vej til avisspalterne end de, der fortæller, at miljøet har det skidt.

    Det er essensen af en 309 siders rapport om dansk miljøjournalistik i perioden 1997-2003, som forskere ved Roskilde Universitetscenter offentliggør på mandag.

    "Medierne er enige om, at de tidligere var for bekymrede og havde en overdreven fokus på alt, der muligvis er 'farligt'. De vil gerne holde op med at råbe ulven kommer. Derfor satser de på flere positive historier med fokus på natur, oplevelser og bløde dyr," siger adjunkt, ph.d., Mark Ørsten, Roskilde Universitetscenter, til Altinget.

    Han har sammen med journalist Simon Andersen og cand. comm. Susanna Arpi lavet rapporten "Miljøet i medierne". Rapporten er finansieret af Institut for Miljøvurdering og er den første store analyse af dansk nutidig miljøjournalistik.

    Dokumentation

    Altinget logoMiljø
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00