Intelligente kloakker skal fremme klimatilpasning

KORT NYT: Et nyt samarbejde om intelligent styring af afløbssystemer og vand på terræn skal gøre det billigere at klimatilpasse.

Nu skal kloakkerne kunne tænke selv.

Sådan lyder slagplanen i et nyt samarbejde, der vil løse opgaven med øgede regnvandsmængder i fremtiden.

Samarbejdet består af DHI, Dansk Hydraulisk Institut, DTU Miljø, DTU Compute og Aarhus Vand. Realdania yder finansiel støtte.

De forskellige parter vil ifølge pressemeddelelsen fra Realdania sammen udarbejde et system, der ved brug af aktiv styring af afløbssystemet bedre kan udnytte den eksisterende infrastruktur for på den måde at spare anlægsomkostninger.

Kronen på værket i det nye system bliver et stykke software, der opsamler og beregner data om regn- og vandstrømme. Systemet skal både kunne vurdere i realtid, men også kunne indberegne fremtidige varslinger om større skyl.        

Inspirationen til det nye projekt om at få kloakkerne til selv at beregne regnen kommer fra Samstyringsprojektet, der er et samarbejde mellem DHI, Aarhus vand og andre partnere. Dengang var målet at undgå, at urenset spildevand fra overløb endte det forkerte sted.

Det nye system skal efter planen arbejde videre med erfaringerne fra Samstyringsprojektet, men den nye model skal ifølge Realdanias pressemeddelelse være mere fleksibel, så den kan bruges i byer verden over.

0:000:00