Debat

Jagten på alternative energikilder

Koncentrat af lederen "Jagten på alternative energikilder" i Børsen 16/3 2005.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Hovedaktørerne blandt OPEC-landene har besluttet at forøge produktionen med en halv million tønder olie om dagen. Hele OPEC vil forhåbentlig godkende denne beslutning på et møde i dag i Isfahan i Iran.

Det viser, at olieproducenterne, især de arabiske, har forståelse for verdensøkonomien. Men inden man falder i svime over den gestus, som Saudi-Arabien tog initiativ til, skal man hæfte sig ved, at produktionsstigningen er en dråbe i havet. (...)

For at undgå en stigende belastning af økonomien er det derfor nødvendigt at jage andre energikilder og arbejde endnu mere intenst for energibesparelser.

Det internationale energiagentur, IEA, appellerede for nylig til en større satsning på dette område, og det samme gjorde de amerikanske myndigheder.

Ingen illustrerer problemet bedre end Kina, der har den største stigning i energiforbruget hvert år, og som satser voldsomt på at finde alternativer til olien.

Der er både økonomiske og miljømæssige perspektiver i at finde en erstatning, og det er et område, der har stor erhvervsmæssig betydning for Danmark. >p /> Af de alternative energikilder er atomkraft, vindkraft, biomase og solarenergi nogle af de vigtigste, og bortset fra atomkraft står dansk erhvervsliv særdeles godt rustet. Der er grund til en endnu kraftigere satsning for at hjælpe de relevante virksomheder. (...)

De danske virksomheder på området er ofte ganske små, og skal de klare sig på eksportmarkedet, bliver det nødvendigt at gå sammen - enten i regulære fusioner eller i et tæt samarbejde. Ofte er det en fordel, at de går sammen med større virksomheder, og det bliver helt afgørende, at de finder banker, som kan klare finansieringen. Danske banker er generelt tøvende med at følge virksomhederne langt uden for landets grænser, men så må de finde udenlandske banker. Uden en samlet pakke, som også omfatter finansieringen af de projekter, der skal gennemføres i Østeuropa, Fjernøsten eller Afrika, kommer der ofte ingen eksport i stand. (...)

Vi kan styrke den økonomiske og miljømæssige udvikling i én ombæring, og vi kan levere udstyr til både gigantiske projekter og til de enkelte forbruger hos de fattigste verden over. Her kan vi for alvor drage nytte af vores historiske udvikling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00