Konservative vil tælle dele af biomassen med i klimaregnskabet

BIOMASSE: Danmark skal opgøre biomasse på en "mere retvisende" måde, mener Konservative, der ser spørgsmålet om biomasse som en "essentiel del" af klimaloven. EL bakker op, men V og S afviser at ændre på opgørelsesmetoden.

Selvom det kan gøre det sværere at nå klimamålet i 2030, skal al biomasse fremover ikke automatisk tælle som CO2-neutralt, mener Konservatives Mette Abildgaard. 
Selvom det kan gøre det sværere at nå klimamålet i 2030, skal al biomasse fremover ikke automatisk tælle som CO2-neutralt, mener Konservatives Mette Abildgaard. Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Der er dele af biomassen, som fint kan tælles som grøn og CO2-neutral, men der er altså også dele af biomassen, hvor klimaaftrykket er alt for stort.

Mette Abildgaard (K)
Klimaordfører

Biomasse regnes internationalt som CO2-neutralt og indgår derfor per automatik heller ikke i Danmarks klimaregnskab. Men det skal være slut fremover.

Det mener Konservative, der er klar til at tælle dele af biomassen med i CO2-regnskabet.

"Der er meget af den biomasse, vi herhjemme regner som klimaneutral, der på ingen måde er det. Så vi bliver nødt til at have en mere retvisende opgørelsesmetode, selvom jeg godt ved, at det gør det sværere at nå vores målsætning i 2030," siger partiets klimaordfører, Mette Abildgaard, i et længere interview med Altinget.

Dokumentation

Det skriver Klimarådet om biomasse
I Klimarådets forslag til en ny klimalov indgår følgende formulering i afsnittet om, hvordan Danmark skal fastsætte sine klimamål:

"Målene bør opfyldes via reelle drivhusgasreduktioner i Danmark og bør derfor ikke opfyldes via eksempelvis kvoteannulleringer. Målopfyldelsen bør som udgangspunkt følge FN’s opgørelsesmetoder.

Såfremt FN’s opgørelsesmetode ikke kan garantere, at der er overensstemmelse mellem opgørelsen af drivhusgasudledninger og reelle drivhusgasudledninger, så bør man tilpasse opgørelsesmetoden. Dette kan for eksempel være tilfældet med biomasse: Hvis den ikke kan dokumenteres at være klimabæredygtig, så bør den heller ikke regnes som CO2-neutral i målopfyldelsen."

Kilde: Rammer for dansk klimapolitik – Input til en ny dansk klimalov med globalt udsyn.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00