Kritik: Pape har punkteret grøn profil

KURSSKIFT: Konservative har, siden Søren Pape Poulsen blev formand, nedtonet den grønne profil, lyder det fra tidligere konservative profiler og grøn organisation. Vi bliver mere grønne efter valget, garanterer K.

Selvom baggrunden ofte er grøn, så har Søren Pape Poulsens Konservative ikke helt så travlt med at lave grøn politik, lyder kritik. 
Selvom baggrunden ofte er grøn, så har Søren Pape Poulsens Konservative ikke helt så travlt med at lave grøn politik, lyder kritik. Foto: Konservative
Hjalte T. H. KragesteenMorten Øyen

Konservative har, siden Søren Pape Poulsen blev formand, slækket gevaldigt på positionen som det grønne parti i blå blok. Planlovens begrænsninger og byrder til landmænd har skubbet konservative bekymringer for klimaet og naturen i baggrunden. Og det er blevet krydret med en stort anlagt STOP-kampagne, der godt nok var grøn af udseende, men som intet grønt havde i indholdet.

Sådan lyder det fra tidligere konservative profiler og grøn organisation, der savner en mere klar grøn stemme fra Konservative.

”Det grønne er ikke et område, som man under Søren Pape har gjort meget for at profilere sig på. Jeg synes, det er ærgerligt, fordi miljø og natur har været en gammel konservativ mærkesag,” siger tidligere finanspolitisk ordfører for Konservative Gitte Seeberg, og tilføjer:

”Det er vigtigt, at der er et borgerligt parti, der har en grøn sag. Det kan simpelthen ikke kun være en sag for venstrefløjen.”

Historisk har der været en klar skillelinje til Venstre her, hvor Konservative har været meget nidkære vogtere af planloven.

Hans Engell
Tidligere K-formand, politisk kommentator

Fælles landbrugspolitik med V
Gitte Seeberg er i dag generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden, og hun undrer sig over, at Konservative i november valgte at køre parløb med Venstre og Dansk Folkeparti med et fælles landbrugsudspil. Et udspil, som ifølge Klima- og Energiministeriets beregninger vil øge CO2-udslippet, og ifølge Miljøministeriet vil tilføre de danske kystvande 18 procent mere kvælstof end i dag.

”Jeg har været med i mange år, og jeg synes ikke, vi plejede at lave fælles landbrugspolitik med Venstre,” siger Gitte Seeberg.

Hos den grønne organisation Dansk Ornitologisk Forening følger man tæt partiernes grønne meldinger på Christiansborg. Og her føler man også, at der er sket et skift hos Konservative – ikke mindst siden Per Stig Møller og Connie Hedegaard spillede en større rolle i partiet.

”Tidligere har Konservative talt om, at danske værdier også er naturværdier. Det har i lang tid været en tro hos mange, at de konservative er grønne. Men det har man åbenbart fuldstændig smidt ud,” siger Egon Østergaard, formand for Dansk Ornitologisk Forening.

Forladt en bastion
Han mener, Konservative tidligere meget klart har været den grønne stemme i blå blok. Men at den tid synes forbi. Nu er det svært at se forskel på partierne i blå blok.

”Du kan stort set intet finde om naturen på partiets hjemmeside, så de må have nedprioriteret det,” siger Egon Østergaard.

Vurderingen deles af tidligere formand for Konservative Hans Engell, der i dag er politisk kommentator. Han mener, Lars Barfoed som formand stod for en mere ”klassisk grøn linje”, hvor man gik forrest blandt de borgerlige, og var klar til at samarbejde med Socialdemokraterne og Radikale om det grønne. Som det eksempelvis skete med aftalen om klimaloven.

Han mener, at Søren Pape Poulsens melding om, at tiden er løbet fra den nuværende planlov, er et nybrud. Papes Konservative er nu klar til at skrive planloven helt om, og partiet har dermed ”forladt en bastion”, mener Engell.

”Historisk har der været en klar skillelinje til Venstre her, hvor Konservative har været meget nidkære vogtere af planloven. Konservative har altid ment, at det ikke skal være et tilfældigt flertal i en kommune, der skal afgøre, om et naturskønt område pludselig skal ødelægges ved at lave gartneri, landbrug eller bebyggelse,” siger Hans Engell.

Burde gribe dagsorden
Han vurderer, at Konservatives nye position hænger sammen med partiformandens baggrund i kommunalpolitik.

”Det er helt tydeligt, at det er bevidst politik fra Søren Papes side. Han vil gerne have mere magt til kommunerne, hvilket ikke er en traditionel konservativ position. Historisk har man orienteret sig mere mod statsmagten,” siger Hans Engell.

Ifølge Gitte Seeberg kunne Konservative sagtens have brugt den nylige STOP-kampagne til at minde folk om, at de er det grønne parti i blå blok.

”Jeg synes godt, at der kunne have stået stop tab af biodiversitet, eller stop klimaforandringerne. Jeg forstår ikke, hvorfor Konservative ikke griber den dagsorden,” siger Gitte Seeberg.

K: Vi er fortsat grønne
Altinget har forsøgt at få en kommentar fra partiformand Søren Pape Poulsen, men det har han ikke ønsket. Han henviser i stedet til miljøordfører Daniel Rugholm.

Og Rugholm er ikke enig i, at Konservative skulle have slækket på de grønne ambitioner.

Han fortæller, at partiet med sit finanslovforslag afsatte penge til genopretning af natur. Partiet er også på vej med et udspil, hvor man ønsker endnu mere urørt skov, end hvad man for nyligt kunne blive enig med Venstre og Dansk Folkeparti om. Og så har partiet også for nyligt formuleret et beslutningsforslag sammen med Enhedslisten og SF, hvor man ville have opbakning bag mindre sandsugning i Øresund.

Derfor er Konservative stadig den grønne stemme i blå blok, mener Daniel Rugholm. Han vurderer i øvrigt, at det er tilfældigt, at klima eller miljø ikke er med i STOP-kampagnen - ligesom folkeskolen eller ældre heller ikke er.

Lettere efter et valg
Han synes, landbrugsudspillet med Venstre og Dansk Folkeparti er fornuftigt med sit fokus på at beholde et producerende fag i Danmark. Men han anerkender, at det fra et klima- og miljøperspektiv trækker ”lidt” i den forkerte retning. Jo tættere vi kommer på valget, og særligt efter valget, vil det dog være mere tydeligt, hvor Konservative står, fortæller Rugholm.

”Lige nu bliver vi rent politisk også nødt til at danne fælles front i blå blok mod en miljøminister og en fødevareminister, når de nogle gange går lidt for meget i den forkerte grøft. Vinder vi valget, skal vi selv være med til at sætte dagsordenen. Og der er der ingen tvivl om – det tør jeg godt give en garanti på – at der vil vi være, og blive opfattet, som den grønne stemme i blå blok,” siger Daniel Rugholm.

Så I vil være dem, der argumenterer for mere natur, flere vindmøller og solceller?

”Det er den vej, vi gerne vil. Det er et vigtigt signal at sende. Og såfremt vi får noget at sige og får indflydelse, så vil vi være dem, der trækker i en mere grøn retning i blå blok,” siger Daniel Rugholm.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Egon Østergaard

Formand, Dansk Ornitologisk Forening
lærer (Nr. Nissum Seminarium 1981)

Gitte Seeberg

Direktør, Autobranchen Danmark, fhv. MF (K og NA), fhv. MEP (K)
cand.jur. (Københavns Uni. 1986)

Hans Engell

Politisk kommentator, fhv. minister, MF og partiformand (K)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1970)

0:000:00