Debat

KTC: Helhedsplaner skal beskytte små vandløb

DEBAT: Forsvinder de små vandløb ud af vandplanerne, mister vi også chancen for at forbedre miljøtilstanden, skiver Michael Damm og Hanne Stensen Christensen fra KTC. Tænk i stedet langsigtet og helhedsorienteret, lyder budskabet.

Lemb-Ørum Bæk i Nordjylland er et at de små vandløb, der risikerer at blive fjernet fra vandplanerne, selvom det har et stort klimasikrende potentiale, skriver Michael Damm og Hanne Stensen Christensen fra KTC.
Lemb-Ørum Bæk i Nordjylland er et at de små vandløb, der risikerer at blive fjernet fra vandplanerne, selvom det har et stort klimasikrende potentiale, skriver Michael Damm og Hanne Stensen Christensen fra KTC.Foto: KTC
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Damm
Faggruppeformand, KTC Miljø og Grundvand

Og Hanne Stensen Christensen
Faggruppeformand, KTC Natur og overfladevand, og direktør i Lejre Kommune

I pressen verserer historier om oversvømmelse af byer og marker. Nogle landmænd kræver øget grødeskæring af vandløbene og vil samtidig have fjernet alle små vandløb af statens vandplaner. Men er det virkelig vejen at gå? 

Det helt korte svar er nej.

Fakta
Du kan blande dig i debatten.
Send dit indlæg til [email protected].

Der er derimod nu, vi skal sætte alle gode kræfter sammen om både at skabe et bedre miljø i vandløbene og bedst mulige afvanding for landbruget.

Konstruktiv dialog giver bæredygtige løsninger
Kommunerne har den daglige og tætte kontakt til borgerne. I det daglige oplever kommunerne en god og konstruktiv dialog om vandløbenes afvanding og grødeskæring med landmænd og andre, der har interesser ved vandløbene. 

Tages de små vandløb ud, forpasses muligheden reelt for at opnå forbedringer i miljøtilstanden gennem for eksempel vandløbsrestaurering, fjernelse af spærringer og spildevandsrensning. 

Michael Damm og Hanne Stensen Christensen
Faggruppeformænd i KTC

Erfaringen viser med al tydelighed, at miljøvenlig vandløbsvedligeholdelse kan sikre både afvandingsinteresser og et godt vandmiljø for vandløbenes fisk, planter og smådyr i langt de fleste vandløb.

Kommunerne har også oplevet en stor succes med at nedsætte vandråd, som i 2014 koordinerede vandplanernes indsatser med henblik på at opnå god økologisk tilstand i vandløbene. 

I vandrådenes arbejde deltog alle væsentlige interessenter, og der er stor enighed om, at det var en god proces. Når vandrådene blev så stor en succes, skyldtes det i høj grad den lokale forankring.  

Når kommunerne er ude hos landmænd og andre lodsejere for at gennemføre vandplanernes projekter, er det ligeledes erfaringen, at det helt overvejende sker i en god og konstruktiv dialog med udsigt til rigtig mange bæredygtige løsninger i de kommende par år. 

De små vandløb forsvinder
Der er cirka 70.000 kilometer vandløb i Danmark, hvoraf der indgik cirka 27.000 kilometer i de første udkast til vandplaner. Efter diverse offentlige høringer faldt antallet af vandløb, der indgik i planerne, først til 22.000 kilometer og siden til 19.000 kilometer. 

Nu har staten igen lagt op til en markant reduktion i antallet af små vandløb, der indgår i vandplanerne. 

Fjernes alle mindre vandløb med et opland på under 10 kvadratkilometer, vil der blot være 9.000 kilometer vandløb, der er beskyttet af vandplanerne. 

Vi ved at de små vandløb er meget vigtige som spredningskorridorer og levesteder for floraen og faunaen tilknyttet vandløbene og den nærmeste natur. Vi ved også, at de er afgørende som gyde- og opvækstområde for laksefisk. Vigtigheden af de små vandløb kan derfor ikke overvurderes.

Tages de små vandløb ud, forpasses muligheden reelt for at opnå forbedringer i miljøtilstanden gennem for eksempel vandløbsrestaurering, fjernelse af spærringer og spildevandsrensning. Der er oven i købet reel risiko for, at tilstanden i de små vandløb vil forringes. 

Vedligehold og afvanding går hånd i hånd
Ved store nedbørhændelser hører vi i pressen ofte om oversvømmelser af både byer og marker.

Samtidig høres ofte krav, om at der skal skæres mere grøde i vandløbene, så vandløbene kan tage vandet. Miljø- og fødevareministeren Eva Kjer Hansen (V) har netop opfordret kommunerne til at sikre, at afvandings-interesserne i henhold til vandløbsloven efterleves. 

I kommunerne tager vi, ligesom Eva Kjer Hansen, risikoen for oversvømmelser meget alvorligt, og der bruges mange ressourcer på at sikre en god afvanding af vandløbene. En god afvanding er ifølge vandløbsloven et krav, der skal tilgodeses, ligesom også miljøinteresserne skal tilgodeses. 

Løsningen er helhedsplaner
Det er i alles interesse, at vi får skabt løsninger, der er fremtidssikrede og kan varetage både afvandings- og miljøhensyn. 

Løsningen synes egentlig meget enkel: Sæt kommunerne i gang med at lave såkaldte helhedsplaner for vandløbs-oplandene. 

Man kan sagtens forstille sig et sådant arbejde efter samme opskrift, som der succesfuldt har været anvendt i vandrådene, hvor den lokale forankring og tætte dialog har været nøgleordet. 

I en helhedsplanlægning er de små vandløb et centralt element for at undgå oversvømmelse efter mange bække små-logikken, da grundlaget for oversvømmelser netop skabes her. Derfor er det også helt afgørende, at vandet ikke ledes hurtigt fra de små bække. Tilsvarende er det centralt at inddrage ådalen som en buffer til at forsinke oversvømmelserne.  

I en helhedsplanlægning i ådalene kunne med fordel indgå elementer som klimasikring, oversvømmelser, afvanding, lavbundsjorde (CO2), vandløbsrestaurering, genslyngning, etablering af nye vådområder og enge, afgræsning samt vandløbsvedligeholdelse. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hanne Stensen Christensen

Udviklingschef, Argo, fhv. direktør, arbejdsmarked, erhverv og turisme samt plan, miljø og teknik, Stevns Kommune
cand.scient. (Københavns Uni. 1988)

0:000:00