Debat

KTC: Inddrag kommunerne i vandløbslovens eftersyn

DEBAT: Udnyt kommunernes erfaringer og indsigt, og sæt gang i et helhjertet eftersyn af vandløbsloven. Sådan skriver KTC’s faggruppe-formand Hanne Stensen Christensen, der glæder sig over ministerens initiativ og bebudede lovændringer på området.

Hanne Stensen Christensen er formand for KTC-faggruppen for Natur og Overfladevand samt Centerchef i Næstved Kommune. Hun vil have ministeren til at skæve til de kommunale erfaringer i ændringen af vandløbsloven.
Hanne Stensen Christensen er formand for KTC-faggruppen for Natur og Overfladevand samt Centerchef i Næstved Kommune. Hun vil have ministeren til at skæve til de kommunale erfaringer i ændringen af vandløbsloven.Foto: KTC
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hanne Stensen Christensen
Formand for KTC-faggruppen for Natur og Overfladevand samt Centerchef i Næstved Kommune

“Kjer ønsker ændringer af vandløbsloven.” 

Det var overskriften på en artikel på Altinget den 20. oktober. I artiklen kan man også læse, at ministeren har fokus på, at afvandingshensyn bør veje tungere, og at der bør ske en ændring af §3-beskyttelsen. 

Jeg hæfter mig ved, at miljøministeren mener, at det er et stort arbejde at lave vandløbsloven om. Det er vi i KTC helt enige med ministeren i.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Der er sket meget siden sidste store revision af vandløbsloven tilbage i 80'erne.  

Blandt de vigtigste kan nævnes, at vandplanerne er blevet vedtaget, og at klimaforandringerne giver nye udfordringer. 

Kommunerne har 30 års indgående erfaring med forvaltning og administration af den nugældende vandløbslov, og vi har således en solid og grundig viden om lovens stærke og svage sider. 

Hanne Stensen Christensen
Formand for KTC-faggruppen for Natur og Overfladevand samt Centerchef i Næstved Kommune

Vandløbsloven spiller en rolle i at føre målsætningerne i vandplanerne ud i livet.

Nye klima-udfordringer
Nedbørsmængden og nedbørsmønstret ændrer sig, og det er blevet endnu vigtigere at finde helhedsløsninger, der ser på hele vandløbet som et samlet system. 

Hurtigere afledning af vand nogle steder kan give oversvømmelser andre steder. 

Mange klimatilpasningsplaner arbejder med at holde vandet tilbage og forsinke afledningen nogle steder. Vandløbsloven indeholder i dag ikke gode redskaber til at håndtere dette.

Lovgivningen vokser
Siden sidste revision af vandløbsloven er forsyningsselskaberne blevet skabt, og vandsektorloven regulerer en stor del af vandforvaltningen inden for spildevand og grundvand. 

Vandsektorloven er lige nu under revision, og de nye tider bør også afspejles i vandløbsloven.

Et andet område inden for vandløbsloven, der kunne trænge til at blive set efter i sømmene, er forholdet mellem afgørelser fra Natur- og Miljøklagenævnet og afgørelser fra taksationskommissionerne. 

Flere gange har vi set afgørelser fra de to instanser, som peger i hver sin retning. Det er ikke hensigtsmæssigt. 

Træk på de kommunale erfaringer
Der er altså  mange gode grunde til at se på en revision af vandløbsloven, og det giver god mening at gøre det ordentligt. 

Sidste gang, vandløbsloven blev revideret, blev der nedsat et lov-forberedende udvalg med deltagelse af eksperter og interessenter. 

Vi mener, at noget lignende bør ske ved denne revision af vandløbsloven. 

Kommunerne har 30 års indgående erfaring med forvaltning og administration af den nugældende vandløbslov, og vi har således en solid og grundig viden om lovens stærke og svage sider. 

Denne viden bør indgå så tidligt som muligt i et lovforberedende arbejde, og KTC deltager meget gerne. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hanne Stensen Christensen

Udviklingschef, Argo, fhv. direktør, arbejdsmarked, erhverv og turisme samt plan, miljø og teknik, Stevns Kommune
cand.scient. (Københavns Uni. 1988)

0:000:00