LA vil nedlægge NaturErhvervstyrelsen

UDSPIL: Kulturen i NaturErhvervstyrelsen er så erhvervsfjendtlig, at styrelsen skal nedlægges. Det foreslår Liberal Alliance i et nyt landbrugsudspil. Venstre hilser debatten velkommen.

En nedlæggelse af NaturErhvervstyrelsen vil give højere faglighed, mener landbrugsordfører Mette Bock (LA).
En nedlæggelse af NaturErhvervstyrelsen vil give højere faglighed, mener landbrugsordfører Mette Bock (LA).Foto: ft.dk
Lise-Lotte SkjoldanSine Riis Lund

Der er en række sager, der peger på, at der bestemt er plads til forbedringer i styrelsens praktiske arbejde. Vi deltager gerne i drøftelser om, hvordan strukturen kan blive mere effektiv og erhvervsvenlig.

Erling Bonnesen
Landbrugs- og fødevareordfører, Venstre
Fakta
Om NaturErhvervstyrelsen
  • Hører under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og blev dannet i oktober 2011 som en sammenlægning af FødevareErhverv, Fiskeridirektoratet og størstedelen af Plantedirektoratet.
  • Beskæftiger sig særligt med tilskud, regulering og kontrol.
  • Styrelsens hovedopgave er at fordele cirka 10 milliarder kroner om året i tilskud inden for landbrug og fiskeri.
  • En anden væsentlig opgave er at regulere landbrug, fiskeri og gartnere ved at udvikle og implementere love og bekendtgørelser.
  • Kontrollerer desuden landbrug, fiskeri og gartnerier. Herunder om landmændene opfylder kravene til tilskud og om fiskekvoterne overholdes. Styrelsen udfører cirka 21.000 fysiske kontroller om året.

Kilde: NaturErhvervstyrelsen

Forholdet mellem landbrugserhvervet og NaturErhvervstyrelsen er så forbitret, at kun en nedlæggelse af styrelsen vil kunne rette op på det. Det mener Liberal Alliance, der i forbindelse med et nyt landbrugsudspil foreslår at nedlægge den 1.200-mand store styrelse.

“Jeg har ikke mødt en eneste landmand, som kan sige noget som helst positivt om NaturErhvervstyrelsen. Vi tror, at der kan komme en bedre faglighed ud af at splitte opgaverne op i de relevante fagministerier,” udtaler landbrugsordfører Mette Bock (LA).

Liberal Alliance foreslår konkret, at styrelsens kompetencer i forhold til miljø- og naturbeskyttelse samles under Miljøministeriet, mens de erhvervspolitiske kompetencer skal overdrages til Erhvervs- og Vækstministeriet. På den måde håber Mette Bock, at man kan få gjort op med en tilgang, som landbrugserhvervet oplever som fjendtlig.

Dokumentation

Udpluk fra Liberal Alliances landbrugsudspil

  • Anbefalingerne fra Vækstteam for Fødevarer samt fra Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger for vækst i landbrugssektoren udmøntes i en femårsplan for 2015-2020.
  • Enhver form for overimplementering i forhold til gældende EU-regulering fjernes. Det stigende lov- og kontroltryk skal reduceres markant. Landbruget skal reguleres efter samme principper som industrien.
  • I dag reguleres og kontrolleres landbrugets produktion på input og ikke på output. Et nyt paradigme skal vende princippet, så der fremadrettet måles på output. Det betyder for eksempel, at man i stedet for at måle på tilførsel af kvælstof måler på udledningen fra landmandens marker.
  • Tilførsel af næringsstoffer skal fremadrettet ske efter ligevægtsprincippet, hvilket indebærer, at der tilføres kvælstof efter planternes behov.
  • Arveafgifter fjernes i forhold til fortsættende virksomheder, så vilkår for generationsskifter forbedres.
  • Når landmanden efter konstateret behov skal håndtere kravene til udledning, skal der være frihed til selv at vælge konkrete virkemidler. Generelle virkemidler, som for eksempel randzonerne og efterafgrøderne, afskaffes.
  • Landbrugsstøtten afvikles, men i et tempo, der ikke forringer dansk landbrugs konkurrencevilkår i forhold til udlandet. Løsningen på landbrugets udfordringer er ikke tilskud og støtte, men mindre regulering og mere faglighed.
  • Vandplaner på et nyt grundlag.
  • Rammevilkårene for minkerhvervet skal forbedres. Særligt den komplekse og tidskrævende danske miljøregulering bør i den forbindelse optimeres, så udviklingen og udvidelser af farme ikke forsinkes af langsommelig miljøsagsbehandling.
  • For mange vandløb er klassificeret som ”naturlige”. LA ønsker at afskaffe paragraf 1, stk 2 i Bekendtgørelse af lov om vandløb, da bestemmelsen har forårsaget massiv forringelse af vandafledningen til skade for vækst og fødevareproduktion.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00