Landbrug & Fødevarer gør Seges til selvstændigt selskab

Seges skal ikke længere være en forskningsafdeling under Landbrug & Fødevarer. Landbrugsorganisationen stifter i stedet partnerselskabet Seges Innovation. Opdelingen sker "for at understrege, at de offentligt støttede forsknings- og udviklingsprojekter gennemføres uafhængigt af erhvervspolitiske interesser," lyder det. 

"Vi ønsker, at det også fremadrettet er hævet over enhver tvivl, at der arbejdes uafhængigt med forskning, innovation og udvikling til landbrugserhvervet," fortæller Flemming Nør-Pedersen, der er konstitueret administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer.
"Vi ønsker, at det også fremadrettet er hævet over enhver tvivl, at der arbejdes uafhængigt med forskning, innovation og udvikling til landbrugserhvervet," fortæller Flemming Nør-Pedersen, der er konstitueret administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer.Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix
Mathilde Brieghel

Fra årsskiftet vil forsknings- og udviklingsenheden Seges ikke længere høre under Landbrug & Fødevarers hovedorganisation.

Det skriver landbrugsorganisationen i en pressemeddelelse.

Fra 1. januar 2022 stifter Landbrug & Fødevarer i stedet partnerselskabet Seges Innovation, der vil varetage det offentligt støttede forsknings- og innovationsarbejde, der tidligere er varetaget af Seges under L&F.

Arbejdet i Seges Innovation vil være forskning og udviklingen til fødevare- og landbrugsfaglige områder, eksempelvis indenfor miljø og klima, bioenergi, biodiversitet samt husdyr- og planteproduktion.

Uafhængigt af erhvervspolitiske interesser

Opdelingen sker for at understrege, at Seges' offentligt støttede forsknings- og udviklingsinitiativer foregår uafhængigt af Landbrug & Fødevarers erhvervspolitiske interesser, forklarer Flemming Nør-Pedersen, der er konstitueret administrerende direktør i interesseorganisationen:

"Vi ønsker, at det også fremadrettet er hævet over enhver tvivl, at der arbejdes uafhængigt med forskning, innovation og udvikling til landbrugserhvervet."

Erhvervsorganisationen oplyser desuden, at samarbejdet med universiteter, forskere og virksomheder "vil fortsætte uændret" med Seges Innovation. Seges' nuværende forsknings- og udviklingsprojekter flyttes således over til Seges Innovation.

Der er dog dele af Seges, der ikke rykker med over til Seges Innovation. Det drejer sig om afdelingerne for skat og erhvervsjura samt sekretariaterne for LandboUngdom og 4H.

Seges Innovation oprettes som en nonprofitvirksomhed. A-aktierne i selskabet skal ejes af en endnu ikke nedsat fond, der får alle stemmerettighederne i selskabet. Landbrug & Fødevarer selv skal eje B-aktierne og dermed ikke have stemmerettigheder.

I pressemeddelelsen oplyses det, at flertallet i den nye fonds bestyrelse vil være uafhængige af Landbrug & Fødevarer, og at fondens bestyrelse skal sikre, at projekterne i Seges Innovation foregår uafhængigt.

Til Altinget oplyser Landbrug & Fødevarer yderligere, at den er initiativtager til den nye fond, men at den derefter ikke vil have noget med fondens arbejde at gøre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Nør-Pedersen

Direktør, Landbrug & Fødevarer, medlem, 2030-panelet, bestyrelsesformand, Fødevarebanken
civilingeniør, hd (CBS 1994)

0:000:00