Landbrug raser over mørklagt luftpakke-proces

LUFT: Landbrug & Fødevarer er stærkt utilfreds med, at de nye mål om ammoniak-reduktion er blevet besluttet i en proces, som organisationen mener har været uigennemsigtig og mørklagt.

Foto: Colourbox
Anders Jerking

Uigennemsigtig, mørklagt og hemmelig. Sådan betegner Landbrug & Fødevarer den proces, som førte til, at regeringen kort før påske meddelte, at den holder fast i de danske mål for reduktion af ammoniak. 

Det betyder, at Danmark frem til 2020 skal reducere udledningen af ammoniak med 24 procent, hvilket er markant mere end EU-gennemsnittet på 6 procent.

Reduktionen skal sikre renere luft, men landbruget mener, at de højere danske krav vil ramme landbruget hårdt. Og landbrugets kritik er ikke blevet mildere af, at processen i organisationens optik er foregået på en yderst kritisabel måde. 

”Baggrunden for de fremsatte reduktionsmål er en total uigennemsigtig og mørklagt proces, hvor nogle forskeres gæt på vækst og udvikling indenfor landbrugsproduktionen omsættes til nationale reduktionsmål. Dette indirekte loft over fødevareproduktionen er sket uden inddragelse af erhvervet og med meget begrænset inddragelse af Folketinget,” skriver direktør for Landbrug & Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen, i et brev til Folketingets Miljøudvalg.

0:000:00