Landbruget afvist i landsretten: ”Århundredets retssag” taber pusten

NEDERLAG: Vestre Landsret vil ikke sende landbrugets retssag mod vandplanerne til EU-domstolen. ”Vi fortsætter kampen,” siger Bæredygtigt Landbrugs formand, Flemming Fuglede Jørgensen.

Placeholder image
"Vi fortsætter kampen for at blive reguleret fagligt og juridisk korrekt," siger Bæredygtigt Landbrugs formand, Flemming Fuglede Jørgensen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Landbrugets opgør med vandplanerne led onsdag et alvorligt knæk.

Vestre Landsret afviste landbrugets ønske om at sende sagen videre til EU-Domstolen. Et klart tilbageslag for sagen, som i landbrugskredse bliver kaldt ”århundredets retssag.”

Bæredygtigt Landbrugs formand, Flemming Fuglede Jørgensen, nægter dog at strække våben.

”Nu skal vi have nærlæst dommen. Men jeg kan garantere så meget, at vi fortsætter kampen for at blive reguleret fagligt og juridisk korrekt – for disse omstridte vandområdeplaner er en katastrofe for dansk landbrug,” lyder det i en pressemeddelelse.

Det giver ingen mening – og derfor er vi sammen med det øvrige landbrug nu nødt til at vurdere, hvordan vi kan reagere på det her.

Hans Aarestrup, Direktør, Bæredygtigt Landbrug

Foreningens direktør, Hans Aarestrup, undrer sig over landsrettens afgørelse.

”Som jeg læser papirerne, mener landsretten, at fordi man har valgt at bringe alle vandområder tilbage til den miljøstatus, de havde i år 1900, er man fra myndighedernes side lykkelig fri for at vurdere de økonomiske konsekvenser af planerne. Hvorimod sådanne beregninger havde været påkrævet, hvis man havde besluttet sig for en billigere mellemvej. Det giver ingen mening – og derfor er vi sammen med det øvrige landbrug nu nødt til at vurdere, hvordan vi kan reagere på det her,” siger Hans Aarestrup i en pressemeddelelse.

Opgør med vandplaner
Til jul er det to år siden Bæredygtigt Landbrug stævnede staten for vandplanerne. Senere er Landbrug & Fødevarer blevet aktiv støtte af sagsanlægget som såkaldt biintervenient. Påstanden fra landbruget er, at det faglige fundament bag vandplanerne ikke er solidt nok, og at staten ikke har foretaget de nødvendige vurderinger af konsekvenserne for landbruget. Målet har været at få sagen rejst ved EU-Domstolen, men det har Vestre Landsret nu afvist.

Hans Aarestrup har tidligere sagt til Altinget, at sagen handler om at få sløjfet de nuværende vandplaner, der skal sikre bedre vandmiljø.

”Når vi gør det her, så er det, fordi vi mener, at vandplanerne er helt i hegnet. Og at det ødelægger dansk landbrug til ingen verdens nytte,” sagde Hans Aarestrup i et længere interview om sagen i juni.
 
Læs hele interviewet her.

Læs også

Omtalte personer

Flemming Fuglede Jørgensen

fhv. formand, Bæredygtigt Landbrug
landmand

Hans Aarestrup

Adm. direktør, Dansk Svineavl
agronom (Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole. 1993)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser