Debat

Landbrugsstyrelsen til Plan Bi: Der er forskel på, hvad folketingsmedlemmer og borgere kan få oplyst

Plan Bi er utilfreds med, at den modsat Folketinget ikke har kunnet få oplyst, hvor mange bistader der er registreret i et bigårdsregister. For at forstå hvorfor er to forhold vigtige at forstå, skriver Mette Hyldebrandt-Larsen fra Landbrugsstyrelsen.

Plan Bi er nødt til at huske, at Centralt Bigårdsregister (CBR) et it-system af ældre dato, som er udviklet med det ene formål at værne om honningbiernes sundhed, mener Landbrugsstyrelsen.
Plan Bi er nødt til at huske, at Centralt Bigårdsregister (CBR) et it-system af ældre dato, som er udviklet med det ene formål at værne om honningbiernes sundhed, mener Landbrugsstyrelsen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Interesseorganisationen Plan Bi er utilfreds med, at den gennem flere aktindsigter ikke har kunnet få oplyst, hvor mange bistader der er registreret i Centralt Bigårdsregister, når et medlem af Folketinget godt kan få den information. For at forstå hvorfor det forholder sig sådan, er der to meget væsentlige ting, som er vigtige at forstå.

For det første er Centralt Bigårdsregister (CBR) et it-system af ældre dato, som er udviklet med det ene formål at værne om honningbiernes sundhed. Det bruges til at inddæmme udbrud af sygdomme blandt bierne, så sygdommene ikke breder sig til bistader i nærheden.

Centralt Bigårdsregister er ikke designet til at kunne trække data ud om antallet af bistader eller fordelingen per kommune, fordi det ikke er nødvendigt for at løse registrets hovedformål: At sikre sunde bier. Landbrugsstyrelsen kan kun trække den type data ud, som Plan Bi efterspørger, med hjælp fra en ekstern it-leverandør. 

Selvom der måtte være et ønske om en offentlig tilgængelig kortlægning af samtlige bistader i Danmark, så er Landbrugsstyrelsens primære opgave at hjælpe biavlerne med at holde deres bier sunde og raske

Mette Hyldebrandt-Larsen
Enhedschef, Landbrugsstyrelsen

Forskel på folketingsmedlemmer og borgere
For det andet er der forskel på, hvad medlemmer af Folketinget og den almindelige borger kan få oplyst hos en styrelse eller et ministerium.

Landbrugsstyrelsen har ikke sendt Plan Bi det dataudtræk, som de ønsker, med begrundelse i offentlighedsloven, der gør det klart, at et dataudtræk i forbindelse med en aktindsigt skal kunne foretages med få og enkle kommandoer. Og det er desværre ikke muligt med Centralt Bigårdsregister.

Landbrugsstyrelsen har tidligere gjort Plan Bi opmærksom på de nævnte forhold gennem en række henvendelser, herunder aktindsigter og opfølgende spørgsmål.

Det er hensigten, at der skal udvikles en mere brugervenlig løsning for biavlernes registrering, og det arbejde er i opstartsfasen.

Selvom der måtte være et ønske om en offentlig tilgængelig kortlægning af samtlige bistader i Danmark, så er Landbrugsstyrelsens primære opgave at hjælpe biavlerne med at holde deres bier sunde og raske.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nina Launbøl Hansen

Journalist og stifter, Plan Bi
journalist, Danmarks Journalisthøjskole (1998)

0:000:00