Debat

L&F: Stenindsamling er selvfølgelig inden for rammerne

REPLIK: Selvfølgelig fjernes der ikke stendynger etableret med statsstøtte, og selvfølgelig røres fredede stendiger og anden kulturarv ikke. Det slår Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer, fast.

Foto: Landbrug & Fødevarer
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Hvidtfeldt
Viceformand, Landbrug & Fødevarer

På torsdag indsamles der sten fra lokale landmænd til brug for etablering af et stenrev i Løgstør Bredning i Limfjorden.

Stenene vil stamme fra midlertidige bunker, der kan være indsamlet så sent som dette efterår. Så der er ikke grund til bekymring i forhold til, om der vil ske et storstilet tab af levesteder for bilag IV-arter, eller om kulturarv vil blive ødelagt.

Vi kan altså berolige Peder Størup fra Naturbeskyttelse.dk, der her på Altingets debatsider lufter sin ængstelse over, hvordan stenindsamlingen vil foregå.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Til etablering af revet skal hovedparten af stenene være større end 30 cm i diameter. Sådanne blokke er der ikke mange af på markerne, og de vil derfor blive hentet i grusgrave eller stenbrud i Norge eller Sverige.

Der er altså ikke tale om, at samtlige 18.000 kubikmeter sten til revet bliver hentet i Limfjordens opland – langt fra.

At spekulere i, at nogen skulle begå ulovligheder for at få sten i vognen virker derfor besynderligt.

Lars Hvidtfeldt, viceformand, Landbrug & Fødevarer

Selvfølgelig fjernes stendynger ikke
De sten, der indsamles, vil som sagt stamme fra midlertidige bunker.

Selvfølgelig fjernes der ikke stendynger etableret med statsstøtte, og selvfølgelig røres fredede stendiger og anden kulturarv ikke. Det ville ikke kun være dumt, det ville også være ulovligt, og det er landmændene udmærket klar over.

Indsamlingen af marksten er en fuldstændig frivillig indsats fra landmændene, der gerne vil støtte et godt initiativ til forbedring af Limfjordens sundhed. Det skal understreges, at de stiller traktor, tid og arbejdskraft til rådighed helt uden beregning.

At spekulere i, at nogen skulle begå ulovligheder for at få sten i vognen virker derfor besynderligt.

Gennem flere hundrede års stenfiskeri er Limfjorden blevet berøvet sine rev. Dyr og planter har mistet levesteder, og iltforholdene i fjorden er blevet voldsomt forringet.

Med etableringen af revet i Løgstør Bredning får Limfjorden lidt af det tabte tilbage, og det er vi i landbruget stolte af og glade for at kunne hjælpe til med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Hvidtfeldt

Formand for Videncentret for Landbrug og Lolland-Falsters Folketidende, godsejer, Gl. Kirstineberg
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1995)

0:000:00