Kommentar af 
Lone Andersen

Lone Andersen til ny regering: Flotte ord fra Naturmødet skal blive til handling

KOMMENTAR: En ny regering må følge op på udmeldingerne fra Naturmødet. Én milliard bør til en start afsættes på finansloven, så vi kan komme i gang med de multifunktionelle jordfordelingsprojekter som foreslået af DN og L&F, skriver Lone Andersen.

L&F og DN er enige om, at der er behov for en modernisering af ammoniakreguleringen af husdyrbedrifter, og at der skal igangsættes en jordreform, skriver Lone Andersen.
L&F og DN er enige om, at der er behov for en modernisering af ammoniakreguleringen af husdyrbedrifter, og at der skal igangsættes en jordreform, skriver Lone Andersen.
Lone Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der har været valg på programmet den sidste måned. Det har været en spændende og anderledes valgkamp, hvor den den grønne dagsorden har fyldt mere end nogensinde før. Især klima, men også natur og biodiversitet har fået plads.

Igen i år havde jeg fornøjelsen af at deltage i Naturmødet i Hirtshals 23.-25. maj. Temaet for årets møde var "Fra snak til handling". Et velvalgt tema midt i en valgkamp. For også i Hirtshals var der valg på programmet, og aldrig tidligere har jeg set så mange mennesker samlet om den store scene, Thunderdome, som da partiledere og politiske ordførere debatterede natur og klima.

Som viceformand i L&F var jeg særlig glad for at høre debatten i Hirtshals, fordi stort set alle partier erklærede sig enige i, at der skulle følges op på det fælles natur- og landbrugsudspil "Fælles løsninger", som vi lancerede sammen med Danmarks Naturfredningsforening i februar. Et udspil, hvor vi er enige om, at der er behov for en modernisering af ammoniakreguleringen af husdyrbedrifter, og at der skal igangsættes en jordreform, hvor der gennem multifunktionelle jordfordelingsprojekter frivilligt skal udtages eller ekstensiveres op mod 100.000 hektar landbrugsjord.

Vores udspil vil blandt andet have en stor gunstig klimaeffekt, skabe mere natur, reducere udledningen af næringsstoffer til vandmiljøet og grundvandet og gennem jordfordeling skabe grundlag for bedre arrondering og dermed driftsøkonomi for den enkelte landmand. Samtidig vil en modernisering af ammoniakreguleringen, ud over at være et plus for naturen, også give os landmænd tryghed for, at når vi laver mere natur, så begrænser det ikke vores eller naboens udviklingsmuligheder på sigt.

Fakta
Lone Andersen er viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Samarbejdet med DN har vakt opsigt og givet anledning til eftertanke. For når landbruget og naturens stærkeste organisationer står sammen og er enige på en række punkter, så synes det svært for politikerne ikke at gribe den bold. Og den er blevet grebet – i hvert fald i valgkampen. Og den er også blevet grebet af mange andre.

På Naturmødet oplevede jeg en utålmodighed efter handling. Vi ved så meget nu, så lad os dog komme i gang. Først og fremmest på statens arealer. Men også på private arealer, hvor L&F og DN har peget på løsninger. Og også på den enkelte landbrugsbedrift og de tiltag, man kan gøre omkring markerne for at fremme vilde dyr og planter.

Når landbruget og naturens stærkeste organisationer står sammen og er enige på en række punkter, så synes det svært for politikerne ikke at gribe den bold.

Lone Andersen

Derfor var det også en glæde på Naturmødet at kunne præsentere de første resultater fra den kampagne, vi fra L&F skød i gang sidste år for at gøre en indsats for de vilde bier. Det har knap 300 landmænd allerede valgt at bakke op om, og det har givet en masse prikker på det danmarkskort over bivenlige bedrifter, vi har lavet. Et delresultat, jeg er glad for, samtidig med, at jeg håber, vi det kommende år kan få endnu flere med.

Bikampagnen er måske nok et lille skridt i den store sammenhæng, og jeg gør mig ikke forestillinger om, at vi alene med ti konkrete bivenlige anbefalinger til landmændene kan vende udviklingen for de mest truede bier og insekter i Danmark. Men vi kan gøre noget på de naturarealer, læhegn og grøftekanter med mere, vi hver især ejer og forvalter. Det gælder ikke kun i landbruget.

I en undersøgelse, Norstat har lavet for L&F, svarer fire af fem danskere, at de i nogen eller højere grad er bekymret for den faldende bestand af bier og andre vilde bestøvere. Undersøgelsen viser også, at haveejerne er villige til selv at gøre meget for at forbedre vilkårene for bier og andre vilde bestøvere.

Det er en dagsorden, der er bred forståelse for, at der er brug for at handle på. De sidste år har historier om rene bilruder været brugt som indikator for, at der er langt færre insekter. Det kan vi alle forholde os til. Men jeg må med stor glæde – og lidt irritation – konstatere, at min forrude altså er fyldt med insekter, når jeg i disse dage kører på tværs af landet, og at jeg skal huske at tage briller på, når jeg tager en tur på mountainbike for ikke at få insekter i øjnene.

Det summer og svirrer af liv i denne første del af sommeren 2019, og det skal det gerne blive ved med. For uanset min forrude, så er der brug for mere handling. Både de mindre tiltag for vilde bier, sommerfugle og andre vilde dyr og planter på landbrugsbedrifterne og i villahaverne. Men først og fremmest på den store skala.

Derfor skal her lyde en klar opfordring til den nye regering om at følge op på udmeldingerne på naturmødet og for alvor tage skridtet fra snak til handling. Prioritér de nødvendige midler på finansloven. Vi har foreslået en milliard til en start, så vi kan komme i gang med de multifunktionelle jordfordelingsprojekter.

Fra landbruget er vi klar til at bidrage til at finde fælles løsninger i landskabet til gavn for både natur, klima og vandmiljø og meget mere.

--------

Lone Andersen er viceformand i Landbrug & Fødevarer. Indlægget er udelukkende udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lone Andersen

Viceformand, Landbrug & Fødevarer, formand, Familielandbruget og Copa-Cogega's arbejdsgruppe for økologi, gårdejer
landbruger (Borris Landbrugsskole 1981)

0:000:00