Mette Frederiksen: Grøn fremtidsfond skal bruges på Afrika

GRØN FOND: For at undgå klimaflygtninge i millioner kommer til Europa, er det nødvendigt med massive investeringer i Afrika. Og det er netop det, Socialdemokratiets grønne fremtidsfond skal sætte gang i, fortæller Mette Frederiksen i ny bog.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Hvis Mette Frederiksen og Socialdemokratiet får regeringsmagten, kan man se frem til en grøn fremtidsfond med 20 milliarder kroner i ryggen fra staten, der skal medvirke til at løse klimakrisen og de udfordringer, den voksende verdensbefolkning skaber.

Fakta
Socialdemokratiets grønne fremtidsfond

"Fondens formål er først og fremmest at investere i banebrydende grønne projekter, som kan modvirke katastrofale ændringer af klimaforandringerne og sikre en mere bæredygtig anvendelse af klodens ressourcer.

Konkret får fonden til opgave at støtte udviklingen af de nye teknologier og virksomheder, der kan knække koden til følgende fire verdensomspændende udfordringer: Mere grøn energi, lagring og bedre anvendelse af energi, vandknaphed og fødevareproduktion.

Finansiering: 
Den grønne fremtidsfond vil være ejet af den danske stat, som indskyder 20 milliarder kroner i fonden som grundkapital.

Fonden skal være politisk uafhængig og operere på markedsvilkår, hvor den med tiden forventes at generere et afkast, der helt eller delvist udbetales som udbytte.

Det statslige kapitalindskud er derfor en finansiel transaktion, der ikke påvirker den offentlige saldo. På samme måde som det f.eks. også er tilfældet med statslige kapitaloverførsler til Vækstfonden.

Den grønne fremtidsfond er en investering i fremtiden, som potentielt kan give store indtægter til Danmark og statskassen. Fonden vil derfor ikke kun skabe fundamentet for fremtidens grønne teknologier og bidrage til at løse verdens allerstørste udfordringer. Den vil også være en god forretning for Danmark."

Kilde: Socialdemokratiet - udspillet "Danmark skal igen være en grøn stormagt"

Og det skal i høj grad ske ved at investere i Afrika, fortæller Mette Frederiksen i bogen Mette Frederiksen – Et politisk portræt, som netop er udkommet og er skrevet af politisk kommentator Thomas Larsen.

”Vi skal behandle vores jordklode bedre, og vi skal tage teknologien til hjælp, for ellers kan vi ikke stå imod klimaforandringerne, og vil ikke have fødevarer og vand nok i fremtiden. Derfor skal der især investeres mere i Afrika, hvor problemerne er størst. Vi foreslår at stifte en grøn fremtidsfond for at få sat gang i disse investeringer,” siger Mette Frederiksen i bogen.

Klimaflygtninge vil stige eksplosivt
Investeringer i Afrika er ifølge partiformanden nødvendige, for ellers vil konsekvenserne blive flere konflikter og krige om adgang til land og vand. Og det vil udløse langt flere flygtninge – klimaflygtninge – der vil vandre til andre lande i regionen eller kæmpe for at komme til Europa.

Jeg mener, at vi har en moralsk forpligtelse til at handle. Men selv hvis man ikke føler denne form for forpligtelse, bør man – for sin egen skyld – være med til at finde løsninger.

Mette Frederiksen (S)
Partileder

”Antallet af flygtninge og migranter vil stige eksplosivt, hvis vi ikke bidrager til at løse problemerne. FN har vurderet, at op imod 200 millioner klimaflygtninge kan sætte sig i bevægelse, og derfor er det rigtigt, når eksperterne siger, at sikkerhedspolitik og migrationspolitik vil få en tæt sammenhæng med miljø- og klimaproblemerne,” siger Mette Frederiksen i bogen, hvor hun tilføjer:

”Jeg mener, at vi har en moralsk forpligtelse til at handle. Men selv hvis man ikke føler denne form for forpligtelse, bør man – for sin egen skyld – være med til at finde løsninger.”

Super-fond med hjælp fra investeringselite
Idéen om en grøn fremtidsfond blev oprindelig præsenteret i Socialdemokratiets klima- og miljøudspil fra maj sidste år.

I udspillet hedder det, at fonden skal ”investere i banebrydende grønne projekter, som kan modvirke katastrofale ændringer af klimaforandringer og sikre en mere bæredygtig anvendelse af klodens ressourcer”.

Fonden skal ifølge udspillet være statsligt ejet, men agere internationalt på markedsvilkår og politisk uafhængigt. Og til at rådgive fonden om investeringsbeslutninger og strategi skal der sammensættes et advisory board fra ”den internationale investeringselite”.

Kineserne vil hoppe med
Siden har Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, i et interview med Politiken også talt om, at ”Det nye eventyr for Danmark skal være, at vi skal stå i spidsen for at udvikle en teknologi, der kan lagre energi. Vi har afsat 20 milliarder kroner til en fond, der skal undersøge det.”

Til Jyllands-Posten har han efterfølgende uddybet, at kan man knække koden til lagring af energi fra sol og vind, så vil det også få kineserne til kaste sig over noget andet end nye kulkraftværker.

”Hvis der kommer en klogere idé, snupper de selvfølgelig den. Selv kinesere bliver også berørt af forurening. Det er ikke særlig fedt at rende rundt i Beijing med et stofstykke for munden og smog over det hele,” sagde Henrik Sass Larsen til Jyllands-Posten.

Rammer ikke råderummet
Samme sted uddyber Sass Larsen, at hvis det står til ham, så skal satsningen på energilagring forankres i Finansministeriet i en ny afdeling tæt på ministeren. Afdelingen skal fungere som en ”ekstra hjælpemotor til ministeren”.

Ifølge den socialdemokratiske lommeregner vil statens kapitaltilførsel på 20 milliarder kroner til fonden ikke påvirke den offentlige saldo og dermed heller ikke det såkaldte økonomiske råderum.

”Dette er helt på linje med eksempelvis Vækstfonden, hvor statslige kapitalindskud ligeledes betragtes som en finansiel transaktion uden virkning på den offentlige saldo,” skriver Socialdemokratiet i udspillet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Sass Larsen

Adm. direktør, Aktive Ejere, formand, Klasselotteriet, bestyrelsesmedlem, Nordsøenheden
bachelor i HA/forvaltningsstudier (RUC)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00