Debat

Miljøordfører: 60 milliarder i Venstres 2030-plan skal fremtidssikre miljø og klima

Hvis Venstre vinder regeringsmagten bliver naturen og drikkevandet central for Venstre i deres grønne 2030-plan, hvor der er sat 60 milliarder til at afværge klima-, natur- og biodiversitetskrisen. Det er en bunden opgave at vende udviklingen, skriver miljøordfører for Venstre, Jacob Jensen. 

Venstre har store målsætninger i deres grønne 2030-plan, blandt andet vil de sikre, at rødlisten, der tæller truede dyrearter, ikke bliver længere, skriver Jacob Jensen.
Venstre har store målsætninger i deres grønne 2030-plan, blandt andet vil de sikre, at rødlisten, der tæller truede dyrearter, ikke bliver længere, skriver Jacob Jensen.Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Jacob Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Snart skal danskerne stemme til folketingsvalget. Uanset hvem der ender med at få regeringsansvaret, så vil den grønne omstilling af Danmark uden tvivl være min politiske generations største opgave. Det skal vi lykkes med, men det vil kræve politisk vilje til også at prioritere vores natur og miljø i samspil med klimaet.

Temadebat: Hvad skal miljøpolitikken fokusere på de næste 4 år?

Når den igangværende valgkamp slutter den 1. november venter en ny regeringsperiode. Hvordan skal miljøpolitikken udformes i denne, og hvad skal prioriteres?

Det giver en række nuværende miljøordførere samt aktører inden for miljøområdet deres bud på.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende det til debatredaktør Caroline Boas.

Det er ikke nogen hemmelighed, at Venstre ikke altid har været det hurtigste parti til at komme ud af starthullerne på naturområdet. Men det betyder ikke, at området ikke står enormt højt på dagsordenen i dag.  
 
For faktum er, at vi står midt i en verdensomspændende natur- og biodiversitetskrise. Plante- og dyrearter uddør hurtigere end nogensinde, og det kan have enorme konsekvenser for fremtiden. Det er en situation, som vi i Venstre tager dybt alvorligt, og som kræver, at vi handler snart.  
 
Derfor har Venstre for nylig præsenteret en stor grøn 2030-plan, hvori vi lægger op til at investere 60 milliarder kroner til at fremtidssikre vores klima, natur og miljø.

Heraf er otte milliarder kroner målrettet til de natur- og miljøområder, som på nuværende tidspunkt står øverst på dagsordenen hos os i Venstre:  
 
Nemlig en bedre beskyttelse af vores drikkevand, en styrket biodiversitet samt mere og vildere natur. 
 
Beskyttelse af drikkevandet og oprensning af forureninger

Det er først og fremmest en prioriteret indsats for Venstre at kortlægge og oprense forureninger fra fortidens synder, som vi i de seneste år har set et foruroligende behov for.

Forureningerne truer nemlig både vores natur, sundhed og ikke mindst vores drikkevand.

Desuden foreslår Venstre at bruge fire milliarder kroner frem mod 2030 på at rejse yderlige ny fredsskov i Danmark.

Jacob Jensen
Miljøordfører for Venstre

Det gælder de ti store generationsforureninger, hvor der fortsat er behov for et omfattende oprydningsarbejde, ligesom det gælder de mange tusinde potentielle jordforureninger rundt omkring i Danmark, som kan have alvorlige konsekvenser for vores miljø og drikkevand.

Heraf vurderer Danske Regioner, at knap 15.000 grunde potentielt er forurenede med de skadelige PFAS-stoffer. Det ser vi med stor alvor på. 
 
Venstre vil derfor frem mod 2030 sætte fire milliarder kroner af til indsatser, der blandt andet skal forbedre og beskytte vores miljø og drikkevand imod forurening.  
 
Vi har længe arbejdet politisk for at imødekomme Danske Regioners ønske om en øget bevilling på 100 millioner kroner ekstra om året til at håndtere opgaven med PFAS – desværre uden opbakning fra regeringen eller dens røde støttepartier.

Med Venstres nye grønne 2030-plan kan regionerne dog se frem til endnu flere midler både til PFAS-oprensningen og til håndteringen af de store generationsforureninger.  
 
Vil vende udviklingen

Plante- og dyrearter er i tilbagegang overalt i landet, og Venstre mener, at det er en bunden opgave at vende udviklingen.  

Udledningskravene til landbruget skal udarbejdes på en klog måde, så vi ikke bare sender udledning og arbejdspladser ud af landet.

Jacob Jensen
Miljøordfører for Venstre

For at sikre dette forslår vi blandt andet, at der skal indføres en biodiversitets-lov med bindende målsætninger, som skal sikre, at rødlisten over truede arter ikke bliver længere.

Hvad præcist de bindende målsætninger skal indeholde, vil vi udarbejde i samarbejde med fagfolk, så vi kan få den mest effektive indsats for midlerne. 
 
Desuden foreslår Venstre at bruge fire milliarder kroner frem mod 2030 på at rejse yderlige ny fredsskov i Danmark, så endnu flere træer kan fungere som naturlige CO2-fangere, og så danskerne får flere muligheder for at tilgå skøn natur.

Det er samtidig en vigtig prioritet, at en del af denne nye skov udlægges som urørt biodiversitetsskov, som kan bidrage til at vende den negative udvikling for vores plante- og dyreliv. 
 
2030-plan er kun en start

For mig er det svært kun at pege på de én til to vigtigste emner på natur- og miljøområdet, for der er så meget, vi skal prioritere.  
 
Vi skal beskytte havet bedre som resultat af de igangværende havplans-forhandlinger. Vi skal skabe gode lokale løsninger, når vi udlægger urørte naturarealer.  
 
Og så skal vi have den altoverskyggende diskussion om, hvordan vi skal udnytte vores begrænsede danske areal bedst muligt, så der bliver plads til både natur, klima, mennesker og dyr i fremtiden.  
 
Landbrugets grønne omstilling kommer selvfølgelig også til at spille en rolle. For landbruget skal udlede mindre ligesom alle andre sektorer. Men udledningskravene til landbruget skal udarbejdes på en klog måde, så vi ikke bare sender udledning og arbejdspladser ud af landet.  
 
Vi har altså et stort arbejde foran os. Derfor ser jeg frem til, at blå blok forhåbentlig snart genindtager regeringskontorerne, så vi kan komme i gang med at forhandle løsninger på Danmarks natur- og miljøudfordringer.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Jensen

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 1998)

0:000:00