Debat

Miljøorganisation: De skal ikke tage skraldet for os i Asien

DEBAT: Afsløringerne af, hvordan dansk plastikaffald kan spores helt til Asien, kalder på et forbud mod eksport af plastikaffald ud af EU, mener miljøorganisationen Plastic Change.

En TV 2-dokumentar afslørede, at dansk plastikaffald kunne spores helt til Malaysia og Indonesien. Det kalder på et forbud mod eksport uden for EU, mener Plastic Change.
En TV 2-dokumentar afslørede, at dansk plastikaffald kunne spores helt til Malaysia og Indonesien. Det kalder på et forbud mod eksport uden for EU, mener Plastic Change.Foto: Antara Foto/Reuters/Ritzau Scanpix
Peter Bjørnbak Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Beha Pedersen
Miljøbiolog og formand, Plastic Change

Mange fik kaffen helt galt i halsen, og folk blev nærmest rasende, da TV2 i samarbejde med Plastic Change og deres globale netværk kunne afsløre, at vores danske plastikaffald, der sendes til genanvendelse, kunne spores direkte til Asien, nærmere bestemt Malaysia og Indonesien.

Her står danskerne møjsommeligt og sorterer deres affald ved køkkenvaskene, og så kan vi ikke stole på, at det faktisk bliver genanvendt.

Afsløringerne peger pinagtigt på et system helt ude af kontrol. Der er til dags dato ingen løsning på, hvordan vi skal indsamle, sortere, rense, oparbejde og genanvende alt vores plastikaffald – og plastikaffald er der nok af.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Reaktionen fra miljøminister Lea Wermelin (S) kom prompte og meget positivt på Altinget 30. september: ”Vi skal sikre, at vi ikke eksporterer vores plastaffald til andre dele af verden – det skal blive i EU”. Sådan. Den reaktion tænder en boblende lykkefølelse på min nations vegne.

Nu ser vi en miljøminister, der reagerer med tilstrækkelig store armbevægelser og gør det eneste naturlige: tager udfordringen med plastikaffald hjem til EU, hvor den hører til, og forpligter os til at håndtere den indenfor EU’s grænser.

’Bedre kontrol’ kan stadig betyde, at indonesiske og malaysiske børn leger side om side med giftig røg fra afbrændt vestlig plastik.

Henrik Beha Pedersen
Miljøbiolog og formand, Plastic Change

Forbud er bedre end kontrol
Men hov, dagen efter EU-rådsmødet hører jeg Lea Wermelin udtale sig, at der skal arbejdes for ”bedre kontrol med det affald der sendes ud af EU” og ikke et forbud - hvad skal vi tro, Lea Wermelin?

Aftalen om bedre kontrol har vi netop indgået mellem 187 lande i Basel-konventionen tidligere i år. Og ’bedre kontrol’ kan stadig betyde, at indonesiske og malaysiske børn leger side om side med giftig røg fra afbrændt vestlig plastik.

At vi i Danmark eksporterer vores danske plastaffald til genanvendelse i Tyskland kan være en rigtig god løsning for os, da de har den absolut mest udviklede teknologi på området. Men at eksportere affaldet derfra videre til udviklingslande, der ikke har en chance for at håndtere mængderne, er fuldstændig uacceptabelt.

Kan det virkelig passe, at EU-medlemslande, Danmark inklusiv, ikke kan tage ansvar for eget affald og forbyde plastikeksporten ud af EU?

Lige nu reviderer EU-Kommissionen reguleringen af affaldseksporten fra EU, og vi hører fra kilder i EU, at et forbud tidligst - hvis overhovedet – kan træde i kraft i 2025? Det må kunne gøres bedre.

Læs også

Der er opbakning til et forbud
Vi har derfor et ønske til dig, Lea Wermelin, og så vil vi til gengæld arbejde for, at du får maksimal opbakning i dit arbejde.

Ønsket er, at du tager kampen op i EU og sikrer et totalt forbud imod, at plastikaffald eksporteres ud af EU. Det er det ikke værd.

Og det kan ikke moralsk forsvares, at der er andre, der skal tage skraldet for os, fordi vi vælger at producere dårlig lavkvalitetsplastik. Det kan ikke genanvendes ordentligt og ender i vores natur, vores hav og har en række lokale sundhedsskadelige effekter, der hvor det ender.

Det er ret tydeligt, at befolkningen herhjemme gerne ser dette ændre sig. Herhjemme og i EU sammen med vores europæiske partnere er der opbakning til et direkte forbud.

Vi har startet en underskriftindsamling blandt danskerne, hvor alle kan tilslutte sig deres opbakning til dit arbejde, og mon ikke der er andre danske aktører, der vil bakke dig op. Mon ikke at både affaldsproducenterne, plastikproducenterne, dansk erhverv, genindvindingsindustrien og kommunerne vil bakke dig op i dit arbejde for et EU-forbud, både herhjemme og i EU?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Beha Pedersen

Stifter og bestyrelsesformand, Plastic Change
Master i Environmental Biology, Roskilde Universitet

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00