Minister vil forbyde ftalater

KEMI: Miljøminister Karen Ellemann (V) vil forbyde fire plastblødgørende stoffer. Baggrunden er en undersøgelse fra Miljøstyrelsen, der bekræfter konsekvenserne af ftalaternes cocktaileffekter.
Fakta

Ftalater er en gruppe af kemiske stoffer, der primært anvendes til at blødgøre PVC.  De findes bl.a. i badeforhæng, vinylgulve, badebassiner til haven, luftmadrasser, plastsandaler, pilatesbolde, og voksduge m.v.


Kilde: Miljøministeriet

Visse ftalater kan i kombination med hinanden resultere i tidlig pubertet hos piger og misdannede kønsorganer hos drenge. Det er konklusionen på en undersøgelse af ftalaters cocktaileffekter foretaget af Miljøstyrelsen. Miljøminister Karen Ellemann vil nu arbejde for at forbyde de fire farligste ftalater, på baggrund af denne kombinationseffekt.

"Hormonforstyrrende stoffer som ftalater kan være skyld i for tidlig pubertet hos piger og misdannede kønsorganer hos drenge. Jeg vil ikke spille hasard med hverken børn eller voksnes helbred, så derfor har jeg nu bedt Miljøstyrelsen lave et udkast til nye regler, der skal begrænse salget af produkter, der indeholder de fire farligste ftalater," siger miljøminister Karen Ellemann i en pressemeddelelse.

Ambition om EU forbud
Et nationalt forbud mod salg af produkter indeholdende de fire ftalater DEHP, DBP, DIBP og BBP skal først forelægges EU, så Kommissionen og andre EU-lande har mulighed for at protestere mod forbuddet. Samtidig håber miljøministeren på at kunne indføre et forbud mod stofferne i hele EU.

0:000:00