Ministre: Lad nu pesticidplanen virke først

NYHED: Stigningen i fund af pesticidrester i dansk frugt fra 2000-2004 får ikke regeringen til at skrue op for pesticidindsatsen. Det sagde miljøministeren og forbrugerministeren på et samråd onsdag. Ikke godt nok, mener Socialdemokraterne og Det Økologiske Råd.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

  • Et af syv hovedpunkter i pesticidplan 2004-2009 lyder:

  • Pesticidanvendelsen og -belastningen i gartneri og frugtavl skal nedsættes. Der skal udarbejdes dyrkningsvejledninger for vigtige afgrøder, såsom æbler, pærer, gulerødder og salat. Og der skal udarbejdes et katalog over metoder til at nedsætte brugen af pesticider, som den enkelte avler kan bruge i dyrkningen af frugt og grønt.


  • Kilde: Miljøstyrelsen
    Skal regeringen sætte ekstraordinært ind for at bremse stigningen i fund af pesticidrester i dansk frugt, også selv om stigningen holder sig inden for de tilladte grænseværdier?

    Nej, svarede miljøminister Connie Hedegaard (K) og forbrugerminister Lars Barfoed (K) under et åbent samråd i fødevareudvalget onsdag.

    Forklaring: Regeringen har allerede taget ansvar for at vende udviklingen ved at vedtage 'Pesticidplan 2004–2009', svarede ministrene.

    Grænseværdier overholdt
    "Ud fra en sundhedsmæssig betragtning er der grund til at være tilfreds med, at grænseværdierne overholdes. Når det er sagt, så er det regeringens mål med Pesticidplan 2004-2009, at restkoncentrationen af pesticider skal være mindst mulig, derfor følger vi også nøje udviklingen, så vi kan skride ind, hvis grænseværdierne skulle blive overskredet," sagde forbrugerminister Lars Barfoed (K).

    0:000:00