Debat

Nordiske miljømærkningsdirektører: EU-Kommissionens forslag kan gøre det sværere at bygge grønt

EU-Kommissionens forslag til ny byggevareforordning risikerer forbud af miljømærker som Svanemærket, der ellers kan sikre grønnere byggematerialer. Det bør derfor være høj politisk prioritet at sikre, at forbrugerne også fremover kan få glæde af miljømærker, når de skal købe byggevarer, skriver tre direktører for miljømærkning i Norden.

Miljømærker som Svanemærket har i over 30 år opbygget et solidt kendskab på hele 95 procent i den danske befolkning og en høj troværdighed blandt forbrugerne, skriver de tre miljømærkningsdirektører.
Miljømærker som Svanemærket har i over 30 år opbygget et solidt kendskab på hele 95 procent i den danske befolkning og en høj troværdighed blandt forbrugerne, skriver de tre miljømærkningsdirektører.Foto: 20360/Ritzau Scanpix
Martin Fabiansen
Riikka Holopainen
Anna Linusson
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvis vi skal komme i mål med den grønne omstilling, kan man ikke komme uden om, at byggeriet og byggematerialerne spiller en afgørende rolle. Og her gælder det, at selve byggematerialerne påvirker miljø og klima ganske betydeligt, og at der er brug for en grønnere vej.

Derfor er det glædeligt, at EU-Kommissionen med den nye byggevareforordning lægger op til at kunne opstille deciderede miljøkrav til byggematerialerne. Det kan være med til at løfte bundniveauet betragteligt.

Desværre foreslår Kommissionen også et forbud mod at bruge miljømærker, herunder Svanemærket og EU-Blomsten, fordi de mener, at de informationer, der ligger indlejret i CE-mærkningen, må være nok.

Det ville være et seriøst tilbageslag for både producenter og forbrugere. Forslaget bliver netop nu forhandlet - og derfor er det også netop nu, at der skal arbejdes for det stærkest mulige resultat. For vi står over for flere alvorlige miljøkriser, og derfor må vi heller ikke acceptere den lavest mulige barre, når vi ved, at der er mulighed for at hæve den.

Over 30 års tillid

Hvis forslaget bliver vedtaget, som det står nu, vil det for producenterne af byggematerialer betyde, at den konkurrencefordel, de kan opnå ved at blive certificeret med for eksempel Svanemærket, vil forsvinde. Dermed vil et væsentligt incitament for at gå forrest i markedet og udvikle sine byggematerialer i en endnu mere grøn retning også forsvinde.

I stedet for et forbud mod miljømærker bør lovgivningen sigte efter at løfte bunden af markedet ved at stille minimumskrav, som alle skal overholde

Martin Fabiansen, Riikka Holopainen og Anna Linusson
Hhv. direktør, Miljømærkning Danmark, direktør, Miljømærkning Finland og direktør, Miljømærkning Sverige

Ved at stille krav ud fra et livscyklusperspektiv med skrappe miljø- og sundshedskrav til både råvarer, energi og kemikalier, har Svanemærket for eksempel været med til at motivere branchen i at opfylde skrappe miljøkrav og blandt andet bruge certificeret træ og dokumentere energiforbrug og hvilke kemiske stoffer, der indgår i byggematerialerne. Der er i dag over 6000 byggevarer på det nordiske marked, der bærer enten Svanemærket eller EU-blomsten.

Når et Type I-miljømærke som Svanemærket udvikler krav, bliver der set på alle relevante miljøparametre i hele livscyklus. Dermed behøver forbrugeren – eller entreprenøren eller den offentlige indkøber – ikke i købsøjeblikket forsøge at overskue, hvorvidt det er vigtigst at klare sig godt på holdbarhed, kemikalier, energiforbrug eller materialeeffektivitet – det er samlet i ét mærke.

I dag er Svanemærket en effektiv guide for forbrugerne, når de skal vælge blandt de miljømæssigt bedste produkter, og det vil forbrugerne rigtig gerne!

Miljømærker som Svanemærket har i over 30 år opbygget et solidt kendskab på hele 95 procent i den danske befolkning og en høj troværdighed blandt forbrugerne. En troværdighed, der blandt andet kommer af, at vi har et grundigt kontrolsystem – og ikke mindst at Svanemærket er en uafhængig tredjepartscertificering. Det vil være yderst meningsfyldt at bygge videre på denne succes.

Fælles kamp med plads til flere

I stedet for et forbud mod miljømærker bør lovgivningen sigte efter at løfte bunden af markedet ved at stille minimumskrav, som alle skal overholde.

Der er ikke nogen kontrast imellem stærkere lovgivningskrav til alle og så brugen af miljømærker for dem, som er bedst i klassen. Tværtimod er det et yderst fint supplement.

Der er derfor brug for, at danske politikere – og særligt den nye boligminister – går sammen med deres nordiske og europæiske kollegaer og fremtidssikrer brugen af miljømærker på byggevarer.

Forslaget bliver forhandlet netop nu, og både ministerrådet og EU-parlamentet har gode muligheder for at rette det til, så forbrugere, producenter og indkøbere også i fremtiden kan få glæde af miljømærkerne. Og vi ved, at mange EU-parlamentarikere, såvel som nationale politikere i for eksempel i Tyskland og Holland, arbejder aktivt for at få ændret forslaget fra Kommissionen.

Det er med andre ord ikke en ensom kamp at kæmpe for miljømærkerne, men derimod en fælles kamp for alle dem, der gerne vil den grønne omstilling.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anna Linusson

Direktør, Miljömärkning Sverige AB - Svanen

Martin Fabiansen

Direktør, Miljømærkning Danmark, Dansk Standard
cand.techn.soc. (RUC 1996)

Riikka Holopainen

Direktør, Miljömärkning Finland
D.Sc. (Tech.)

0:000:00