Debat

Nordiske naturorganisationer: Norden skal være verdens første fossilfrie region

De nordiske regeringer skal tage ansvaret på sig og lægge en fælles plan for, hvordan Norden bliver verdens første fossilfrie region. Teknologien er allerede til stede, og virksomheder og investorer venter på klare politiske signaler, skriver nordiske naturorganisationer. 

Island og Sverige kan være fossilfri i 2030, Finland og Ålandsøerne i 2035, og Danmark og Norge kan være fri for fossile brændstoffer i 2040, skriver de nordiske naturorganisationer. 
Island og Sverige kan være fossilfri i 2030, Finland og Ålandsøerne i 2035, og Danmark og Norge kan være fri for fossile brændstoffer i 2040, skriver de nordiske naturorganisationer. Foto: Kacper Pempel/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Norden er vi stolte af at være i front på miljøområdet. Vi er stolte af, at FN’s første konference om miljø blev afholdt i Stockholm i 1972, og rundt om i verden kigges der typisk mod nord, når der skal findes miljøpolitiske løsninger. Der lyttes til vores politiske ledere.

Det giver os et særligt ansvar, når det gælder den klimakrise, kloden er kastet ud i. Vi opfordrer derfor til, at Norden går forrest og bliver den første region i verden, der udfaser fossile brændsler. Men det kræver et stærkt lederskab, beslutsomhed og ikke mindst handling.

Udfordringen er kendt. Den største enkeltsynder for de menneskeskabte klimaforandringer er brugen af fossile brændstoffer. Derfor skal de udfases, og det skal gå hurtigt.

Vi ser ikke politisk handling i nærheden af, hvad der skal til, og status er ekstremt nedslående.

Maria Reumert Gjerding og Johanna Sandahl m.fl.
Hhv. præsident i Danmarks Naturfredningsforening og Svenska Naturskyddsföreningen

Det har stort set alle lande erkendt og forpligtet sig til Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til under 2 grader celsius.

Men vi ser ikke politisk handling i nærheden af, hvad der skal til, og status er ekstremt nedslående: Verden er nu på vej til mindst 4 graders opvarmning, hvilket vil få ufattelige og ødelæggende konsekvenser for hele menneskeheden og kloden.

Indfør harmoniserede slutdatoer
Vi har her i Norden to olieproducerende lande. Danmark har nyligt besluttet en slutdato for sin olieproduktion, og Norge bør gøre det samme. Derudover er der forskelle mellem de nordiske lande, hvad angår CO2-udledning. Men fælles for alle de nordiske lande er, at vi har enestående velfærdssamfund, og de nordiske borgere er bevidste og ansvarlige.

De 27 millioner borgere, der lever her højt mod nord, har således evnen - men også pligten - til at afslutte den fossile æra inden for et eller to årtier og længe før 2050. Vi har peget på, at Island og Sverige kan være fossilfri i 2030, Finland og Ålandsøerne i 2035, og Danmark og Norge kan være fri for fossile brændstoffer i 2040. 

Det ligger helt i tråd med det visionære forslag, som medlemmer af Nordisk Råd fremsatte tilbage i september 2020. Her blev der netop opfordret til, at de nordiske regeringer indfører harmoniserede slutdatoer for brugen af fossile brændstoffer.  

Der blev opfordret til, at vores folkevalgte sætter en dato på, hvornår Norden - som den første region i verden - er fossilfri.

Og i en fælles henvendelse har de nordiske grønne organisationer indtrængende  opfordret statslederne og klimaministrene i de nordiske lande til at tage det ansvar på sig.

Grib mulighed for forspring
Teknologien er allerede til stede, og virksomheder og investorer venter på klare politiske signaler. Politisk handling vil give vores lande et konkurrencemæssigt forspring i den nye fossilfri virkelighed, som andre lande først vil møde senere.

Vi risikerer at løbe tør for tid til at implementere løsningerne, hvis omstillingen ikke får mere fart på. Og ved at vente kaster vi byrden over på den kommende generation – en generation, der længe har forsøgt at råbe politikerne op med skolestrejker, studenterbevægelser og anden form for aktivisme.

For dem står det lysende klart, at situationen er alvorlig. Der skal handling til nu, hvis de og deres børn skal have de samme muligheder som generationerne før dem. 

Derfor skal Norden som den første region i verden sætte dato på en fossilfri fremtid, så vi kan aflevere en smuk og beboelig klode til alle vores efterkommere.

 

Indlægget skrevet af:

Maria Reumert Gjerding, Harri Hölttä, Tryggvi Felixson, Silje Ask Lundberg, Johanna Sandahl, Maria Törnqvist. 

Hhv. Præsident, Danmarks Naturfredningsforening, formand, Den finske Naturfredningsforening, formand, Den islandske natur og miljøbeskyttelsesforening Landvernd, formand, Norges Naturvernforbund, præsident, Svenska Naturskyddsföreningen, præsident, Ålands Natur och Miljö. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

0:000:00