Ny temadebat: Skal grundvandsparker sikre det rene drikkevand i Danmark?

Det danske drikkevand er truet. Et nyt udspil med bred politisk opbakning foreslår, at et forbud mod sprøjtemidler på 20% af Danmarks areal kan sikre rent dansk drikkevand. Men er det den bedste måde at sikre det danske drikkevandet? Det spørger Altinget Miljø om i ny temadebat.

I Danmark kommer drikkevandet fra hanen direkte fra grundvandet direkte fra hanen. Drikkevandet er dog i stigende grad truet, da blandt andet sprøjtegifte fra by og land siver ned i grundvandet og forurener det. 
I Danmark kommer drikkevandet fra hanen direkte fra grundvandet direkte fra hanen. Drikkevandet er dog i stigende grad truet, da blandt andet sprøjtegifte fra by og land siver ned i grundvandet og forurener det. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Caroline Boas

Under valgkampen samlede de røde partier sig om et udspil, der skal sikre rent drikkevand til fremtidige generationer i Danmark. Udspillet indbefatter, at anvendelsen af pesticider på et landareal op mod 200.000 hektar skal forbydes. Det svarer til cirka 20 procent af det danske areal. De fredet områder, også kaldet grundvandsparker, skal medvirke til at sikre det rene drikkevand.

Foruden Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Alternativet, Enhedslisten og Radikale, så er der også politisk opbakning fra Venstre og Konservative til at øge indsatsen for at beskytte det danske drikkevand. Der er dog uenighed om, hvordan dette skal gøres. Med de igangværende regeringsforhandler, hvor en regering over midten er det store ønske for den kongelige undersøger, Mette Frederiksen, så kan spørgsmålet om, hvordan det danske drikkevand skal sikres, blive et afgørende område i forhandlingerne.

Det er ikke kun i Statsministeriet, at spørgsmålet om sikringen af det danske drikkevand fylder. I landbrugssektoren ser flere aktører skeptisk på de røde partiers udspil, da grundvandsparkerne vil afvikle store dele af det danske landbrug. Andet sted bydes udspillet og grundvandsparkerne velkomne, da det optimerer forholdene for et renere miljø og grundvand. 

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00