Nye GMO'er har kurs mod Danmark

RESISTENS: Trods dansk modstand forventes EU at godkende markedsføring af GMO-produkter med antibiotikaresistente elementer. Vi leger med ilden, lyder advarslen fra Danmarks Naturfredningsforening.
Godkendes Monsantos produkter, skal de mærkes med påskriften "genetisk
modificeret majs” eller ”fremstillet af genetisk modificeret majs”.
Godkendes Monsantos produkter, skal de mærkes med påskriften "genetisk modificeret majs” eller ”fremstillet af genetisk modificeret majs”.Foto: Colourbox
Michael Hjøllund

Hvis hver eneste ansøgning bliver et spørgsmål om 'for eller imod GMO', så smutter de her virksomheder udenom EU.

Marie Hammer
Konsulent, DI Fødevarer
Fakta

Historik

Amerikanske Monsanto ønsker EU's tilladelse til at markedsføre en majssort, der indeholder et såkaldt markørgen med antibiotikaresistente egenskaber.

Sidst et GMO-produkt med et tilsvarende gen skulle godkendes var i 2008.

Dengang førte det til omfattende politisk debat, som mundede ud i at et flertal udenom den daværende regering blev enige om at sige klart fra og pålægge regeringen at arbejde imod på EU-niveau og i sidste ende indføre et dansk forbud.

Bekymringen var, at GMO'et kunne puste til den stigende udfordring med antibiotikaresistens, og Danmark skulle derfor ud fra et rent forsigtighedshensyn sige nej. 

Produkter, der indeholder GMO-majs med antibiotikaresistente elementer, vil sandsynligvis have adgang til de danske supermarkedshylder og foderstoflagre inden længe.

For selvom den danske regering sagde nej, da EU-landene i oktober havde muligheden for at blokere for EU-kommissionens forslag, var det ikke nok til at samle det fornødne flertal.

Dermed er vejen banet for en godkendelse af GMO-produktet, der markedsføres af det amerikanske firma Monsanto.

"Det er sandsynligt, at EU-Kommissionen vil godkende det pågældende GMO inden for de kommende uger," oplyser talsperson for EU's sundhedskommissær Tonio Borg til Altinget.dk

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00